Από 1η Μαΐου 2018, οι πολίτες της ΕΕ που ζουν ή ταξιδεύουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να επωφελούνται καλύτερα από προξενική προστασία σε περίπτωση ανάγκης, όταν το κράτος μέλος καταγωγής τους δεν εκπροσωπείται στη χώρα μη μέλος της ΕΕ στην οποία διαμένουν. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση σε τρίτη χώρα, να λάβουν βοήθεια από οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο κράτους μέλους της ΕΕ. Οι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ διευκρινίζουν επίσης με ποιον τρόπο τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται σε κοινά σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε να προστατεύονται οι πολίτες της ΕΕ των οποίων το κράτος δεν αντιπροσωπεύεται σε περίπτωση κρίσης ή φυσικής καταστροφής.
Η Επίτροπος κ. Βιέρα Γιούροβα, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε: «Σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν ή ταξιδεύουν εκτός της ΕΕ σε χώρες όπου το κράτος μέλος τους δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο. Από αύριο εξασφαλίζουμε ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης όταν χρειάζονται επείγουσα βοήθεια εκτός της Ένωσης. Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών και αποτελούν ισχυρή ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.»
Εκτός από τη βοήθεια σε περιόδους κρίσης, οι πολίτες της ΕΕ έχουν επίσης την ευχέρεια να ζητούν προξενική προστασία σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας, εάν καταστούν θύματα εγκλήματος, εάν συλληφθούν, καθώς και σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου στο εξωτερικό. Το ποσοστό των αιτήσεων για προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα υπερβαίνει το 60% του συνόλου των υποθέσεων προξενικής συνδρομής σε πολίτες των οποίων το κράτος δεν αντιπροσωπεύεται. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη μεταφορά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των νέων σημαντικών κανόνων.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.