Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Κοινή Δήλωση Ευρωπαίων Επιτρόπων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Πρώτος Αντιπρόεδρος, η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, ο κ. Νέβεν Μίμιτσα, Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και την Ανάπτυξη, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις και ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, προέβησαν σε σχετική δήλωση. Μεταξύ άλλων, η δήλωση αναφέρει:

«Καθώς εορτάζουμε την 60ή επέτειο της ευρωπαϊκής ενότητας, ας μην ξεχνάμε ότι λίγες μόλις γενιές πριν, πολλοί και από εμάς στην Ευρώπη ήμασταν πρόσφυγες. Με την ίδια ανθρώπινη επιθυμία να ξεφύγουμε από τις συγκρούσεις και τη βία, αλλά και να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας, και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον με ελευθερία.

[…] Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως, η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και μακροπρόθεσμη στήριξη των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε στενά με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και με διεθνείς εταίρους, και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη παγκόσμιου συμφώνου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. […] Σπεύδουμε κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών και εργαζόμαστε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Δίνουμε μάχη ενάντια στα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων και διεξάγουμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της EUNAVFOR Med Operation Sophia. Με τις προσπάθειες αυτές βοηθούμε να σωθούν χιλιάδες ζωές κάθε μήνα. […] Περισσότερα από 16 400 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν ήδη επανεγκατασταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο του 2015 και η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της δέσμευσης των 22 504 ατόμων έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Πέραν αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει πλαίσιο επανεγκατάστασης της ΕΕ για το μέλλον, και ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση με φιλόδοξο τρόπο. Πρόκειται για πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα ούτε από ένα κράτος μέλος ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: χρειάζεται παγκόσμια δράση της διεθνούς κοινότητας. Μόνον εάν μοιραστούμε αυτή την ευθύνη θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και να προφέρουμε όχι μόνο καταφύγιο αλλά, πάνω απ’ όλα, μια ευκαιρία για μέλλον σε όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αποτελεί ηθική υποχρέωση και, επίσης, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη δική μας ασφάλεια και σταθερότητα”.

Διαθέσιμο εδώ.

Υπογραφή της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών από την ΕΕ
15 Ιουνίου, 2017
Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες διαφάνειας για ενδιάμεσους στον τομέα φορολογικού σχεδιασμού
29 Ιουνίου, 2017