Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ θα υποστηρίξει την «περισσότερη Ευρώπη» για όλα τα μέλη αντί για ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, διαψεύδοντας τις φήμες περί του αντιθέτου.
Το όραμα του Γιούνκερ για τη μετα-Brexit ΕΕ θα μπορούσε να βρει απρόσμενους συμμάχους στο Λονδίνο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε το Νοέμβριο του 2015 ότι «είναι προς το συμφέρον όλων η ευρωζώνη να έχει καλή διακυβέρνησης και δομές έτσι ώστε να διασφαλίζει μια επιτυχημένη νομισματική πολιτική μακροπρόθεσμα». Η διάδοχος του, Τερέζα Μέι, επιθυμεί επίσης μια σταθερή και «επιτυχημένη» Ευρώπη, από την στιγμή που τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι πιθανόν να παραμείνουν ως οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Βρετανίας. Σε μια Λευκή Βίβλο η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη (1 Μαρτίου), ο Γιούνκερ περιγράφει πέντε επιλογές για να ξεπεράσει τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το διαζύγιό της με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτές ήταν: 1) «Συνεχίζουμε» 2) «Μόνο ενιαία αγορά» 3) «Εκείνοι που θέλουν περισσότερο, να κάνουν περισσότερα» 4) «Να κάνουμε λιγότερα, πιο αποτελεσματικά» και 5) «Να κάνουμε πολύ περισσότερα μαζί». Αλλά σε αντίθεση με ότι είχε αρχικά προταθεί στον Τύπο, ο Γιούνκερ έχει μια προτίμηση για την τελευταία επιλογή, όπου τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και την λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Αξιωματούχοι κοντά στο Γιούνκερ επισήμαναν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής κράτησε κλειστά τα χαρτιά του γιατί δεν επιθυμούσε να επηρεάσει την σχετική συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών.
Περισσότερα εδώ.