Μετά τη σύνοδο κορυφής της Μάλτας στις 3 Φεβρουαρίου 2017, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής της ΕΕ για την επιστροφή, η Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα ανανεωμένο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή και σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των διαδικασιών επιστροφής.
Τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή συνίστανται σε πρακτικά βήματα που μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο. Στόχος τους είναι η κάλυψη των κενών και η εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων με την αυστηρότητα και τον ρεαλισμό που απαιτούνται ώστε να επιτυγχάνονται απτά αποτελέσματα, με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Για να επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες, είναι πλέον καιρός να βελτιώσουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες και να διασφαλίσουμε την ταχεία και, με ανθρώπινες συνθήκες, επιστροφή των ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, επιθυμούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Είναι καθήκον μας να μπορούμε να πούμε καθαρά στους μετανάστες, στους εταίρους μας εκτός ΕΕ και στους πολίτες μας: όποιος χρειάζεται βοήθεια, θα την έχει, διαφορετικά, θα πρέπει να επιστρέψει.»
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Οφείλουμε να παρέχουμε προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε σε θέση να προβαίνουμε στην επιστροφή εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αρχής της μη επαναπροώθησης. Η ταχεία επιστροφή των παράτυπων μεταναστών όχι μόνο θα μειώσει την πίεση που ασκείται στα συστήματα ασύλου των κρατών μελών και θα εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες προστασίας των ατόμων που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θα αποτελέσει πρωτίστως ένα ισχυρό μήνυμα για την αποτροπή επικίνδυνων και παράτυπων ταξιδιών προς την ΕΕ. Με το σχέδιο δράσης και τις συστάσεις που παρουσιάζει σήμερα, η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να εντείνουν τη διαδικασία επιστροφών, όπως ζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας.»
Παρόλο που σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή, το οποίο εγκρίθηκε το 2015, απαιτείται αποφασιστικότερη δράση για την ουσιαστική βελτίωση των ποσοστών επιστροφής. Οι σημερινές μεταναστευτικές προκλήσεις απαιτούν μια διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τα νομικά, επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά μέσα όσον αφορά την επιστροφή. Ταχύτερες διαδικασίες, αυστηρότερα μέτρα κατά του κινδύνου διαφυγής, πολυτομεακή προσέγγιση από τις εθνικές αρχές και καλύτερη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών μπορούν όλα να συμβάλουν σε μια αποτελεσματικότερη πολιτική για την επιστροφή, χωρίς να θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη
Η Επιτροπή παρέχει σήμερα σαφείς οδηγίες όσον αφορά τα συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των διαδικασιών επιστροφής στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Οι συστάσεις της Επιτροπής είναι απολύτως σύμφωνες με τα διεθνή και ανθρώπινα δικαιώματα και με την αρχή της μη επαναπροώθησης.
Ειδικότερα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη τα εξής:
Ανανεωμένο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή
Το ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την επιστροφή προβλέπει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας επιστροφής για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.
Τα μέτρα που προτείνονται σε επίπεδο ΕΕ περιλαμβάνουν:
Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής του ανανεωμένου σχεδίου δράσης για την επιστροφή, το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Περισσότερα εδώ.