Ο δρόμος για τη συμφωνία δεν έχει κλείσει. Περνά όμως μέσα από τη νομοθέτηση σκληρών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με ισχυρά ανταλλάγματα σε όρους πλεονασμάτων, χρέους και αναπτυξιακών «αντιμέτρων», σε μία συνταγή που μοιάζει έντονα με αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά σε προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων, καθώς και των αλλαγών στα εργασιακά. Τα δημοσιονομικά μέτρα σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, όχι όμως με ρήτρα ακύρωσης όπως προέβλεπε το προηγούμενο σενάριο. Εφόσον ψηφιστούν, θα έρθουν για να μείνουν.
Τα αντίμετρα, υπό μία έννοια, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα είναι κοντά στην πρόταση Τσακαλώτου, η οποία είχε διατυπωθεί στο τέλος του περασμένου έτους. Η υπέρβαση έναντι των στόχων πλεονάσματος θα κατευθύνεται σε μειώσεις φόρων και δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, αλλά όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, θα είναι συμφωνημένα με τους δανειστές.
«Δεν θα μπορούν να κατευθύνονται στον αντιπαραγωγικό τομέα της οικονομίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με υπόμνηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί μέσω της επιστολής Τσακαλώτου λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, όταν εξαιτίας της διανομής κοινωνικού μερίσματος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, είχαν παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Περισσότερα εδώ.