Εν όψει της Διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος καθόρισαν σήμερα τη συνεισφορά τους στις συζητήσεις για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και τη διάσωση ζωών στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.
Η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος παρουσιάζουν ορισμένα πρόσθετα μέτρα που θα ενισχύσουν το έργο που επιτελεί ήδη η ΕΕ στη διαδρομή αυτή, ειδικότερα εντός και πέριξ της Λιβύης. Οι δράσεις αυτές εστιάζουν στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, στην παροχή βοήθειας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στη συνέχιση της προσπάθειας διάσωσης ζωών στη θάλασσα και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων στη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Έχουμε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Σήμερα παρουσιάζουμε πιθανές βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για να αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές προς και από τη Βόρεια Αφρική. Κατά πρώτο και κύριο λόγο, χρειάζεται σταθερότητα στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε παράλληλα να προωθήσουμε δράσεις που αλλάζουν ριζικά την κατάσταση, σώζουν ζωές και εξαρθρώνουν το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών – γεγονός που θα επηρεάσει και τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.»
Από το 2015, οι πόροι και τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ για επιχειρήσεις στη θάλασσα έχουν τριπλασιαστεί, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση πάνω από 400.000 ανθρώπων στη Μεσόγειο. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της μετανάστευσης στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, από την οποία πέρασαν πάνω από 181.000 μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2016, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Για να αποφευχθεί η συνέχιση αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας και το 2017, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος καθορίζουν τις επιχειρησιακές βραχυπρόθεσμες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε συνεργασία με τα κράτη μέλη όσον αφορά τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, οι προτεινόμενες δράσεις λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη πραγματικότητα στην περιοχή (ειδικότερα στα νότια σύνορα της Λιβύης, την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Αλγερία), εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη Λιβύη η οποία είναι το σημείο αναχώρησης του 90% των ατόμων που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση και το έργο που έχει υλοποιηθεί βάσει του Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης για τη Μετανάστευση το οποίο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες εταίρους, οι κυριότεροι στόχοι είναι οι εξής:
Οι προσπάθειες αυτές προϋποθέτουν τη συντονισμένη δράση των οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των εταίρων της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η UNHCR και ο ΙΟΜ. Η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος προτείνουν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου να εγκρίνουν τις προαναφερθείσες επιχειρησιακές δράσεις.
Περισσότερα εδώ.