Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου οι διαδικτυακές εταιρείες να γνωστοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν και κατά πόσο οι αλγόριθμοι επηρεάζουν την παρουσίαση ειδήσεων, δημοσιεύσεων άλλων χρηστών και αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Η μονάδα πολιτικής για την τεχνολογία της Επιτροπής θα ξεκινήσει διετή έρευνα στα μέσα του 2017, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα social media, σε μηχανές αναζήτησης και σε άλλες εταιρείες νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με υπαλλήλους της Επιτροπής.
Οι αλγόριθμοι είναι οι τύποι που καθορίζουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στα social media ή στις μηχανές αναζήτησης, ενώ επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για τον υπολογισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει έντονος έλεγχος στους αλγορίθμους, καθώς πολλοί χρήστες διαμαρτύρονται ότι τα αποτελέσματα στο Facebook έχουν τροποποιηθεί, με βάση τα ενδιαφέροντά τους και τις προηγούμενες αναζητήσεις που πραγματοποίησαν.
Η κίνηση της Επιτροπής να διερευνήσει τους αλγόριθμους ακολουθεί την ανακοίνωση των Επιτρόπων για την πολιτική τεχνολογίας της ΕΕ, ενώ έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες νέων τεχνολογιών. Πολλές διαδικτυακές εταιρείες είχαν θορυβηθεί από την ανακοίνωση, μεταξύ τους η Google, η Facebook, η Amazon Marketplace και η eBay, καθώς η εν λόγω κίνηση έχει προκαλέσει επικρίσεις ότι τα σχέδια της Επιτροπής στοχοποιούν άδικα μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη έτσι ώστε οι χρήστες να κατανοήσουν με ποιο τρόπο οι πληροφορίες παρουσιάζονται φιλτραρισμένες, τροποποιημένες ή εξατομικευμένες, ιδιαίτερα όταν αυτές οι πληροφορίες αποτελούν τη βάση των αγοραστικών αποφάσεων ή επηρεάζουν τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη δημοκρατική ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ένας υπάλληλος της Επιτροπής δήλωσε στη EurActiv.com ότι οι έρευνες για τους αλγόριθμους δεν αποσκοπούν να εισάγουν μια σαρωτική νομοθετική πρόταση που θα αναγκάσει τους κολοσσούς όπως τη Facebook ή τη Google να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο φιλτράρουν τις πληροφορίες. «Ίσως χρειαστεί απλά νομοθετική ρύθμιση σε κάποιες λεπτομέρειες» δήλωσε ο αξιωματούχος.
Έχουν ήδη υπάρξει εκκλήσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις διαδικτύου να αποκαλύψουν πως χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους.
Το ψηφιακό Συμβούλιο της Γαλλίας, αρμόδιο για θέματα τεχνολογίας που χρηματοδοτείται από τη Γαλλική κυβέρνηση, πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης για τις online πλατφόρμες, με στόχο την αξιολόγηση των εταιρειών ανάλογα με το πως παρουσιάζουν τις πληροφορίες.
Περισσότερα εδώ.