Μία νέα διαμάχη έχει ξεκινήσει με αφορμή το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετατρέψει την ομάδα εθνικών ρυθμιστικών αρχών για τις τηλεπικοινωνίες, σε έναν ενωποιημένο οργανισμό της ΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο συναντά αντιδράσεις, καθώς οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών, ενώ θα ισχυροποιήσει το ρόλο των Βρυξελλών.
‘Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Επιτροπή και κατά το παρελθόν έχει επιχειρήσει να αφαιρέσει την ισχύ από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και να τις εντάξει σε μία ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία, ωστόσο οι εθνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν ανάλογη πρόταση το 2009. Επιπλέον, μέτρα για την ενίσχυση της ομάδας ρυθμιστικών αρχών ελήφθησαν και από άλλο νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πλέον πραγματοποιεί ένα ισχυρό βήμα στη δημιουργία του οργανισμού, καθώς δεσμεύεται ότι ο προϋπολογισμός του θα αυξηθεί κατά 75%.
Επίσης, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών θα λάβουν μεγαλύτερη ισχύ στο πλαίσιο της νέας πρότασης και θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν μέτρα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί η δυνατότητα άσκησης βέτο.
Παρά τις υποσχέσεις της Επιτροπής για διευρυμένες αρμοδιότητες και αυξημένο προϋπολογισμό, οι αρχές δεν έχουν πειστεί. Αρκετοί επιτηρητές που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των αγορών των τηλεπικοινωνιών στις χώρες της ΕΕ, αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής να τους εντάξει σε οργανισμό της ΕΕ.
Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μοχλό πίεσης προς τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με πηγές της Euractiv, η πρόταση έχει σκοπό να τις αναγκάσει να απαντήσουν στην εκτελεστική εξουσία, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αμηχανία τους να διαφωνήσουν δημόσια με την Επιτροπή.
Περισσότερα εδώ.