Από την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2015, οι γεωργοί της ΕΕ έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια σειρά από κρίσεις. Ο οικολογικός προσανατολισμός της ΚΑΠ («πρασίνισμα» της ΚΑΠ) έχει βοηθήσει τους αγρότες να διατηρήσουν τα έσοδά τους, ωστόσο, ζητήματα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η πρόσβαση στη γη έχουν αναχθεί σε νέες προκλήσεις για την ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα, οι κρίσεις πρώτα έπληξαν τον αμπελοοινικό τομέα, μετά τον τομέα παραγωγής χοιρινού κρέατος, ενώ πλέον κρίση αντιμετωπίζουν και οι τομείς παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και σιτηρών. Παρά τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν από την ΕΕ, τα έσοδα των γεωργών έχουν πέσει κατακόρυφα. Σύμφωνα με την Mutualité Agricole, φορέα παροχής κοινωνικής ασφάλισης, το ένα τρίτο του συνόλου των Γάλλων γεωργών θα έχει κερδίσει μόνο 354 ευρώ ανά άτομο το μήνα το 2016.
Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη υποστήριξης από την ΕΕ. Με προϋπολογισμό περίπου 60 δις ευρώ ετησίως, η ΚΑΠ αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι αγρότες έλαβαν 7.8 δις ευρώ από την ΚΓΠ το 2015, καθώς και 525 εκατ. από τα ταμεία έκτακτης ανάγκης για τους τομείς που βρίσκονται σε κρίση.
Η μεγαλύτερη κριτική ασκείται στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2013 που έγινε με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα και να επιτραπεί στα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν σημαντικότερο λόγο για το που θα ξοδέψουν το μερίδιο των επιδοτήσεών που τους αναλογεί.
Περισσότερα εδώ.