Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στον Αθήνα 9.84 (08/10/2016).
Αρχικά, ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους διότι τότε, “όχι μόνο θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το χρέος αλλά και θα επιτραπεί και η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα υπάρξει δηλαδή μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, την οποία έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη”, είπε.
Εν συνεχεία, ο κ. Καρβούνης, αναγνωρίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα, δηλ. έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης”, δήλωσε ότι “αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρος Γιούνκερ αποφάσισαν να προχωρήσουν και να καταδείξουν την ανάγκη για Ευρώπη μέσα από συγκεκριμένα μέτρα”. Προς απόδειξη τούτου ανέφερε ότι “κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Πρόεδρος έκανε μία σειρά από ανακοινώσεις με συγκεκριμένα μέτρα, με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης (διπλασιασμός του Επενδυτικού Πακέτου για την Ευρώπη και με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες πχ πιο ψηφιακή Ευρώπη) και της ανάδειξης της Ευρώπης σε “ομπρέλα προστασίας”, μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας του πολίτη.
Ως προς το προσφυγικό, ο ίδιος δήλωσε ότι το θέμα φαίνεται υπό έλεγχο αν και “πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα”. Σε σχετική ερώτηση, αναγνώρισε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να έχει απορροφήσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία έχει στη διάθεσή της, επισημαίνοντας ότι “με την παροχή τεχνικής βοήθειας, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση”.
Αναφορικά με το “Δουβλίνο” και την επαναφορά αυτού, ο κ. Καρβούνης σημείωσε: “Αυτή τη στιγμή θα ήταν υπερβολικό για την Ελλάδα που έχει ήδη 60.000 πρόσφυγες – μετανάστες να δεχτεί επιπλέον βάρος, επειδή αποτελεί την χώρα εισόδου. Άλλωστε, προκειμένου το βάρος του προσφυγικού να κατανέμεται στις διάφορες χώρες ανάλογα με το μέγεθός και τον πλούτο τους, η Επιτροπή πρότεινε την αναμόρφωση του Δουβλίνου “, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη νεοϊδρυθείσα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας δήλωσε πως σκοπός της είναι να φυλάσσονται καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. “Για να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ -μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα-, πρέπει να φυλάσσονται τα εξωτερικά σύνορα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη Συνθήκη του Παρισιού, ο κ. Καρβούνης με τη φράση “επιτέλους επικυρώθηκε!”, δήλωσε πως “πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που αφορά την κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου” ούτως ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι πολύ αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει.
Διαθέσιμο εδώ.