Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης έσπευσαν με δημόσιες εμφανίσεις τους την Κυριακή να διαβεβαιώσουν ότι οι επιχειρήσεις της χώρας δε θα υποχρεωθούν να δημοσιοποιούν λίστα με τους μη Βρετανούς υπαλλήλους τους, μετά από τις έντονες επικρίσεις που ακολούθησαν σχετική αναφορά του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η πρώτη αναφορά στο θέμα έγινε από την Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, όταν είπε ότι οι ξένοι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μπορούν «να παίρνουν τις δουλειές που μπορούν να κάνουν οι Βρετανοί».
Αν και η υπουργός δεν αναφέρθηκε σε σχέδιο δημοσιοποίησης του αριθμού των ξένων εργαζομένων κάθε εταιρείας, συνοδευτικό σημείωμα από το Υπουργείο Εσωτερικών σημείωνε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να καθιστούν «σαφή την αναλογία του εργατικού δυναμικού τους που είναι διεθνές».
Οι θέσεις αυτές, μαζί με την εξαγγελία του Υπουργού Υγείας Τζέρεμι Χαντ από το ίδιο συνεδριακό βήμα για ένα εθνικό σύστημα υγείας (NHS) που θα μπορεί στο μέλλον να καλύπτει τις ανάγκες του με Βρετανούς γιατρούς και τις τοποθετήσεις της Τερέζα Μέι με τις οποίες φάνηκε να προκρίνει τους ελέγχους στην κοινοτική μετανάστευση έναντι της πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά, έχουν ερμηνευθεί από την πλειοψηφία των σχολιαστών ως προαναγγελία ενός «σκληρού Brexit».
Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν σφοδρές αντιδράσεις από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως επίσης και από τα φιλοευρωπαϊκά ΜΜΕ. Στις πιο πρόσφατες αντιδράσεις, με άρθρο του στους Sunday Times ο πρώην σύμβουλος του Ντέιβιντ Κάμερον και υποστηρικτής του Brexit Στιβ Χίλτον σχολίασε ότι η πρόθεση της Υπουργού Εσωτερικών ισοδυναμεί με «διαπόμπευση» όσων εταιρειών εργοδοτούν ξένους υπαλλήλους.
Περισσότερα εδώ.