H Λιθουανία, η οποία στηρίχτηκε στη βοήθεια της Βρετανίας όσον αφορά την σκλήρυνση της γραμμή της ΕΕ προς τη Ρωσία, δήλωσε χθες (27 Ιουνίου) ότι θα ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει όλους τους δυνατούς δεσμούς της με το Λονδίνο μετά την ψηφοφορία υπέρ του Brexit.
Η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησαν από τη Βρετανία να κινηθεί γρήγορα προς την έξοδο, ενώ η Γερμανία και άλλοι τηρούν μια πιο επιφυλακτική στάση. O Λινκεβίτσιους εξέφρασε την ανησυχία ότι οι φωνές θα είναι ασθενέστερες εντός της ΕΕ όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Τα σχόλιά του ήρθαν εν όψει της συνεδρίασης της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η οποία θα επικεντρωθεί στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα και την αποστολή των στρατευμάτων για την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές.
Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν μια μετατόπιση στην προσέγγιση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αλλά η Βρετανία έχει διατηρήσει μια σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία υποχώρηση χωρίς την επίτευξη προόδου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει συζητήσει την ψηφοφορία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ομολόγους του από τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία και όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει μια «πολιτισμένη διαδικασία» για τη νέα σχέση. Περιέγραψε τη Βρετανία ως «στρατηγικό σύμμαχο» για να προωθήσει την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.
Περισσότερα εδώ.