Αρχίζει σήμερα το Euro 2016 στην Γαλλία εν μέσω της τρομοκρατικής απειλής αλλά και των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων. Μπορεί η πρώτη δοκιμασία για την ασφάλεια με τη συναυλία του DJ David Guettaυ ενώπιον 90.000 θεατών στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ να στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο η απειλή παραμένει και τα μέτρα είναι πραγματικά δρακόντεια.
Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικoί, στρατιώτες και ιδιωτικοί φρουροί θα αναπτυχθούν στο τουρνουά, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πάνω από επτά εκατομμύριων φιλάθλων στις 10 διοργανώτριες πόλεις. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η βρετανική κυβέρνηση έχουν και οι δύο προειδοποιήσει τους οπαδούς για το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο. Αλλά οι διοργανωτές Uefa, και οι γαλλικές αρχές, επιμένουν ότι έχουν κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να κρατήσουν τους θεατές των 51 αγώνων ασφαλείς. Σε φρούριο έχει μετατραπεί το Stade de France, με την επιστράτευση 1.267 ιδιωτικών φρουρών, 375 εθελοντών και 950 έως 1.100 αστυνομικών.
Μόνο στο Παρίσι θα αναπτυχθεί μια δύναμη ασφαλείας τουλάχιστον 13.000 αστυνομικών, οι οποίοι θα περιπολούν δύο ζώνες και δύο γήπεδα, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα επιτρέπει στις αρχές να διεξάγουν έρευνες και να θέσει τους ανθρώπους σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Επίσης θα απαγορεύεται η αναμετάδοση των αγώνων του Euro 2016 στους υπαίθριους χώρους που διατηρούν μπαρ και καφετέριες στην Γαλλία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Τιερί Μπραγιάρ «οι δυνάμεις της τάξεως δεν έχουν τα μέσα για να εγγυηθούν την ασφάλεια» των συγκεκριμένων χώρων. «Μία αναμετάδοση σε υπαίθριο χώρο οδηγεί υποχρεωτικά σε συγκέντρωση ανθρώπων γύρω από την οθόνη» εξήγησε ο Μπραγιάρ. Έδωσε έμφαση στις ζώνες των φιλάθλων που έχουν οργανωθεί από τις γαλλικές αρχές και είναι χώροι με «κάθε δυνατή ασφάλεια».
Όπως τόνισε, «καλύτερα ένας χώρος με πολλά μέτρα ασφαλείας παρά να αφεθούν να κάνουν ό,τι θέλουν χιλιάδες άνθρωποι που θα βρίσκονται στην πόλη και που θα συγκεντρώνονται χωρίς οργάνωση». «Μπορούμε να δούμε το ματς σ’ έναν κλειστό χώρο από τη στιγμή που υπάρχει ασφάλεια, όμως δεν μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε έξω», τόνισε ο Μπραγιάρ.
Συνεχίζονται οι απεργίες
Στο μέτωπο των απεργιών κατά της εργασιακής μεταρρυθμίσεως, η πανίσχυρη συνδικαλιστική ένωσις CGT ανακοίνωσε ότι παρατείνει την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι μέχρι τις 14 Ιουνίου. Επίσης ,οι πιλότοι της Air France απειλούν με στάσεις εργασίας από το Σάββατο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία για τον τερματισμό της απεργίας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους.
Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, ο ηγέτης του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε ότι το συνδικάτο «επιθυμεί το Euro να εκτυλιχθεί σαν μια πραγματική λαϊκή εορτή στα γήπεδα», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα μοιράσουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους και θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τους φιλάθλους. Σημείωσε ωστόσο ότι το κίνημα κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που οδήγησε στην κήρυξη αλλεπάλληλων απεργιών στην Γαλλία «δεν έχει τελειώσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το CGT έχει προγραμματίσει τρεις νέες κινητοποιήσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου: στις 14, με μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, στις 23 και τις 28 του μηνός. Οι δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες που είναι προγραμματισμένοι για τις 14 Ιουνίου δεν θα διεξαχθούν στην περιοχή του Παρισιού αλλά στο Μπορντό (Αυστρία-Ουγγαρία) και στο Σεντ-Ετιέν (Πορτογαλία-Ισλανδία).
Ο υπουργός Αθλητισμού Πατρίκ Κανέρ κατηγόρησε τα συνδικάτα CGT και SUD για «ανταρτοπόλεμο», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ζήτησε τον τερματισμό των απεργιών που «δεν έχουν πια κανένα νόημα» και απειλούν να ματαιώσουν μία αρχή οικονομικής ανακάμψεως.
«Η απασχόληση συνέρχεται, δεν είναι η στιγμή για να τη σταματήσουμε», προειδοποίησε αναφερόμενος στη δημιουργία περισσότερων του αναμενόμενου θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τριμήνων, με τον ιδιωτικό τομέα να ξαναβρίσκει ρυθμούς αντίστοιχους με το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Διαθέσιμο εδώ.