Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν ότι η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υποχωρεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης σε ανάλυσή του.
Χαρακτηρίζει «credit positive» τα αποτελέσματα, καθώς δείχνουν επίσης μείωση των προβλέψεων, κάτι που θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά από πολλά τρίμηνα απωλειών.
Τα συνολικά στοιχεία για τα NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016 με την Eurobank και την Πειραιώς να εμφανίζουν αρνητικό σχηματισμό NPLs περίπου 2% σε τριμηνία μέτρηση. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς των τραπεζών με 71% μείωση στις προβλέψεις σε τριμηνιαία βάση, καθώς ΕΤΕ και Πειραιώς παρουσίασαν μείωση 79% έκαστη.
Όπως σημειώνει η Moody’s οι προβλέψεις αυξήθηκαν το 2015 ως αποτέλεσμα της απαίτησης της ΕΚΤ να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν από το AQR (Asset Quality Review).
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό του σχηματισμού νέων προβληματικών δανείων και την σημαντική διαγραφή προβληματικών χορηγήσεων.
Οι προβλέψεις, σημειώνει, αποτέλεσαν μεγάλο βάρος για τους ισολογισμούς των τραπεζών τα τελευταία χρόνια και «ανάλωσαν» περίπου το 86% των προ προβλέψεων κέρδη το Μάρτιο του 2016. Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες αύξησαν την κάλυψη NPLs στο 68% τον περασμένο Μάρτιο από 58% ένα χρόνο νωρίτερα περιορίζοντας τα «πτωτικά ρίσκα» στην κεφαλαιακή τους βάση.
Η Moody’s εκτιμά ότι θα μειωθεί η τάση, τόσο στο σχηματισμό κόκκινων δανείων, όσο και στις προβλέψεις σε όλο το 2016 και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς.
Περισσότερα εδώ.