Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Παρασκευή (27 Μαΐου) ότι θα αποκαλύψει τα σχέδια για στενότερη στρατιωτική συνεργασία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξαν μυστικές προτάσεις για έναν ευρωπαϊκό στρατό.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini ξεκίνησε πέρυσι την κατάρτιση μιας «συνολικής στρατηγικής» για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στον απόηχο μιας σειράς προκλήσεων όπως η Ουκρανία, η Συρία και η μεταναστευτική κρίση.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες απέρριψαν το δημοσίευμα της εφημερίδας Times της Βρετανίας,στο οποίο αναφέρεται ότι υπήρχαν μυστικά σχέδια για τη δημιουργία ενός στρατού σε όλο το μπλοκ των 28 χωρών, μια εκ των βασικών ανησυχιών των ευρωσκεπτικιστών.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ με παγκόσμια στρατηγική. Επίσης, δεν υπάρχει μυστικό έγγραφο», ανέφερε μια εκπρόσωπος της ΕΕ στο AFP.
Η εκπρόσωπος είπε ότι η προετοιμασία της στρατηγικής είναι «σε εξέλιξη, με ανοικτό και διαφανή τρόπο και γίνεται σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη και πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους», προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης μια ιστοσελίδα για τα σχέδια. Επεσήμανε ακόμη ότι η Mogherini θα παρουσιάσει τη στρατηγική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου την εβδομάδα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Η ΕΕ προσπαθεί να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα άμυνας, με ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία να έχουν σχηματίσει ομάδες μάχης που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε περιοχές κρίσης.
Μια πηγή της ΕΕ πρόσθεσε ότι «όταν πρόκειται για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκφράσει την επιθυμία του να δει μια πιο αποτελεσματική πολιτική».
Αλλά η πηγή πρόσθεσε ότι η στρατηγική θα είναι στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τις προτιμήσεις των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και «σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ».
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι τα σχέδια «πλησιάζουν την τελική φάση», προσθέτοντας: «Θα δούμε πότε ακριβώς θα παρουσιαστούν, καθώς υπάρχει ένα δημοψήφισμα που μπορεί να έχει κάποια επίδραση εκείνη τη στιγμή».
Η δε Βρετανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. «Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι ποτέ μέρος ενός στρατού της ΕΕ», σημείωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.
«Διατηρούμε το δικαίωμα του βέτο για όλα τα θέματα της άμυνας στην ΕΕ και εμείς θα αντιταχθούμε σε οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών μελών», κατέληξε.
Διαθέσιμο εδώ.