Κυκλική οικονομία: μείωση των επιβλαβών χημικών ουσιών στα απόβλητα θέλει το ΕΚ
4 Μαΐου, 2022
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: τελετή λήξης στο Στρασβούργο
4 Μαΐου, 2022

Η ΕΕ να καθορίσει τα παγκόσμια πρότυπα για την τεχνητή νοημοσύνη ζητά το Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για το 2030 προτείνει το Κοινοβούλιο
Τεράστια οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και της αγοράς εργασίας
Για κινδύνους που απειλούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως την ιδιωτική ζωή, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA).
Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές, αναφέρει ότι η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επικεντρωθεί στις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας να συμπληρώσει την ανθρώπινη εργασία. Σημειώνει ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για μία ηγετική θέση στον τομέα της τεχνολογίας και προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν τα τεχνολογικά πρότυπα αλλού, συχνά από μη δημοκρατικούς δρώντες. Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνουν ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της σχετικής τεχνολογίας στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας. καθώς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής. Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες υποδομές στήριξης, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κεφαλαίου και εργασίας, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ΕΕ δεν θα πρέπει παρεμβαίνει πάντοτε ρυθμιστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι το επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης θα πρέπει να είναι ανάλογο προς το είδος του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε χρήση των συστημάτων.

Κίνδυνοι μαζικής παρακολούθησης

Υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα ομόφρονα δημοκρατικά κράτη να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου. Τόνισαν, επίσης, ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής, ενώ οι κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την απόκτηση περισσότερων προσωπικών πληροφοριών. Για το ΕΚ, η εν λόγω σκιαγράφηση προφίλ ενέχει κινδύνους για τη δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, να δώσει προτεραιότητα στη διεθνή συνεργασία με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές απειλές.

Δηλώσεις

Ο αρμόδιος ευρωβουλευτής Axel Voss (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε: «Με την έκθεσή μας αποδεικνύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει ώθηση στην ψηφιοποίηση και θα αλλάξει τα δεδομένα στον παγκόσμιο ψηφιακό ανταγωνισμό. Ο χάρτης πορείας μας για δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ έχει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει μια ανθρωποκεντρική και αξιόπιστη προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη, μια προσέγγιση που θα βασίζεται στα θεμελιώδη δικαιώματα, θα διαχειρίζεται τους κινδύνους και παράλληλα θα αξιοποιεί πλήρως τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η τεχνολογία για το σύνολο της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ένα νομικό πλαίσιο που αφήνει περιθώρια για καινοτομία και μια εναρμονισμένη ψηφιακή ενιαία αγορά με σαφή πρότυπα. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και μια ισχυρή, βιώσιμη ψηφιακή υποδομή στην οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση».

Ο πρόεδρος της επιτροπής AIDA Dragos Tudorache (Renew, Ρουμανία) δήλωσε: «Η μελλοντική μας παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στον ψηφιακό τομέα εξαρτάται από τους κανόνες που θα ορίσουμε σήμερα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να συνάδουν με τις αξίες μας: τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διεθνή τάξη. Το να επιτύχουμε σε αυτό είναι υψίστης σημασίας, καθώς η πάλη μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο έντονη – και δυστυχώς θανατηφόρα, όπως είδαμε με την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επόμενα βήματα

Η έκθεση θα τροφοδοτήσει τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εργασίες για την ΤΝ, ιδίως τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Καταναλωτών (IMCO) και Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να ψηφιστεί από κοινού από τις δύο επιτροπές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόσθετες πληροφορίες

Η AIDA άρχισε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε της ανατέθηκε να διερευνήσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους διάφορους τομείς της, να αναλύσει την προσέγγιση τρίτων χωρών στον τομέα αυτό και να συμβάλει στη χάραξη της πορείας της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές διεξήγαγαν διάφορες ακροάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για να καταρτιστεί τελική έκθεση που αποσκοπεί στη θέσπιση ενός χάρτη πορείας έως το 2030.

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (AIDA

 

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα