Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ, βάσει εκτιμήσεων του ΟΗΕ, περισσότερα από τα μισά είναι παιδιά. Προκειμένου η ΕΕ να ανταποκριθεί σ’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, συμφώνησε σε χρόνο ρεκόρ να ενεργοποιήσει την οδηγία για την προσωρινή προστασία ώστε να βοηθήσει τα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η οδηγία τέθηκε σε άμεση εφαρμογή στις 4 Μαρτίου και προσφέρει πλέον άμεση προστασία και σαφές νομικό καθεστώς σε εκατομμύρια άτομα.
Σήμερα η Επιτροπή παρουσιάζει επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της οδηγίας. Οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν ώστε τα άτομα που φτάνουν στην ΕΕ να διαθέτουν ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό επίπεδο δικαιωμάτων και τα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν τις νέες ευθύνες τους.
Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Η άνευ προηγουμένου απόφαση παροχής άμεσης προστασίας σε όλα τα άτομα που θεωρούν την Ουκρανία σπίτι τους μετουσιώνεται πλέον σε πράξη. Προκειμένου η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη με επιχειρησιακή καθοδήγηση. Για παράδειγμα, για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα μπορούν να μετακινούνται ανεμπόδιστα σε ολόκληρη την Ένωση, διευκρινίζουμε ότι θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν θεωρήσεις 15 ημερών στα σύνορα και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει επιβάλλονται πρόστιμα στους μεταφορείς για τη μεταφορά ατόμων χωρίς έγγραφα. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τώρα είναι ο αριθμός των παιδιών που φθάνουν ασυνόδευτα και τα οποία πρέπει να καταγράφονται και να λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.»
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Γιούανσον, δήλωσε: «Σε λίγες μόλις ημέρες, 3 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ. Η επίδειξη αλληλεγγύης ήταν τεράστια και η αντίδραση των αρχών εντυπωσιακή· ωστόσο, ελλοχεύουν ουσιαστικές προκλήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά συστήματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και ότι τα άτομα θα απολαμβάνουν την προστασία που τους αξίζει. Με βάση τις ερωτήσεις των κρατών μελών, προτείνουμε τις ακόλουθες επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες θα επικαιροποιούμε τακτικά για να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη σε κάθε στάδιο —από την άφιξη έως την ένταξη».
Κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι ένα δυναμικό έγγραφο που θα αντικατοπτρίζει την επιτόπια κατάσταση και θα λαμβάνει δεόντως υπόψη τις εξελισσόμενες ανάγκες των κρατών μελών. Στα βασικά στοιχεία περιλαμβάνονται:
Ιστορικό
Στις 4 Μαρτίου 2022, μετά την πρόταση της Επιτροπής την προηγούμενη ημέρα, το Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνα την εκτελεστική απόφαση για την εφαρμογή προσωρινής προστασίας για τα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την απόφαση αυτή, η Επιτροπή έλαβε σαφές αίτημα για περαιτέρω πληροφορίες και δημιούργησε ιστοσελίδα για την ενημέρωση και την υποστήριξη όσων φτάνουν στην ΕΕ για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Για τον συντονισμό της επιχειρησιακής στήριξης των κρατών μελών πρώτης εισόδου, η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του ενωσιακού σχεδίου στρατηγικής για την ετοιμότητα αντιμετώπισης και τη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων. Παράλληλα με το δίκτυο αυτό, μια «πλατφόρμα αλληλεγγύης», υπό τον συντονισμό της Επιτροπής, συγκεντρώνει και εξετάζει τις ανάγκες των κρατών μελών για την παροχή επιχειρησιακής ανταπόκρισης. Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές θα συμπληρώσουν επίσης τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με σκοπό τη διευκόλυνση της διέλευσης των συνόρων ΕΕ–Ουκρανίας.
Περισσότερες πληροφορίες
Επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την εφαρμογή προσωρινής προστασίας
Εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την εφαρμογή προσωρινής προστασίας
Οδηγία για την προσωρινή προστασία
Πληροφορίες για τα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία