Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την καγκελάριο Merkel και την πρόεδρο της Επιτροπής von der Leyen τη στρατηγική και τους στόχους της Γερμανικής Προεδρίας για τους επόμενους έξι μήνες.
Υπό το μότο « Μαζί για την Ανάκαμψη της Ευρώπης», η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση που αντιπροσωπεύει η πανδημία, σύμφωνα με την κα. Merkel. Η καγκελάριος της Γερμανίας στη συνέχεια τόνισε τους πέντε τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσει η Ευρώπη αν θέλει να βγει από την τρέχουσα κρίση ενωμένη και ισχυρή: θεμελιώδη δικαιώματα, αλληλεγγύη και συνοχή, κλιματική αλλαγή, ψηφιοποίηση και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να δείξει εξέχουσα αλληλεγγύη», τόνισε, για να οικοδομηθεί μια Ευρώπη «πράσινη», καινοτόμα, βιώσιμη, ψηφιακή και ανταγωνιστική. «Η Ευρώπη είναι ικανή για μεγάλα επιτεύγματα αν συνεργαστούμε και συμπαρασταθούμε ο ένας στον άλλο σε κλίμα αλληλεγγύης», κατέληξε. Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία της εδώ.
«Η πρόκληση που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αξιοσημείωτη», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. «Μπορούμε ωστόσο να βγούμε δυνατότεροι χάρη στο πρόγραμμα ‘Next Generation EU’. Η Γερμανία διάλεξε τη σωστή λέξη: μαζί. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της Ένωσής μας». Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τόσο το «Next Generation EU» βραχυπρόθεσμα, όσο και έναν αποτελεσματικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό (ΠΔΠ) και δήλωσε ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία) είπε ότι η ΕΕ πέφτει από τη μία κρίση στην άλλη λόγω φόβου. «Ο φόβος είναι ο εχθρός της αλληλεγγύης, του μέλλοντος και της ελευθερίας». Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη Γερμανική Προεδρία και επέμεινε πως «η ΕΕ χρειάζεται τώρα το κουράγιο να δείξει αλληλεγγύη: χρειαζόμαστε λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο μήνα. Καμία κοινότητα δεν επιβιώνει χωρίς πνεύμα συνεργασίας. Για εμάς, αυτός είναι απλά ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής».
Η Iratxe García Perez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) προσφέρθηκε να εργαστεί «χέρι με χέρι» με τη Γερμανική Προεδρία για να υπερκεραστούν οι διαφορές και διχογνωμίες μεταξύ Βορρά – Νότου και Ανατολής – Δύσης στην Ευρώπη, προς όφελος των πολιτών. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία, η οποία θα προνοεί για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές, (…), θα προστατεύει τους εργαζομένους, θα σέβεται την πολυμορφία και θα διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές με αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
«Προτεραιότητα τώρα είναι η υιοθέτηση του σχεδίου ανάκαμψης και του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε ο Dacian Ciolos (Renew Europe, Ρουμανία). «Οικοδομούμε μια Ευρώπη βάσει σχεδίου, οράματος και ισχυρών αρχών», συνέχισε. «Έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει επίσημα το σεβασμό του κράτους δικαίου δεσμευτική προϋπόθεση για τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η πολιτική ευκαιρία μας δίνεται εδώ και τώρα. Χρησιμοποιήστε αυτό το, χωρίς προηγούμενο, πακέτο μέτρων για το σκοπό αυτό».
Ο Jörg Meuthen (ID, Γερμανία) άσκησε κριτική στην καγκελάριο, κατηγορώντας την ως αδαή και ιδεολογικά προκατειλημμένη. «Προδίδετε την Ευρωπαϊκή Ιδέα και θέτετε σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών» είπε, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η ερμηνεία που δίνετε στην αλληλεγγύη είναι παράλογη», κατέληξε.
Η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία) είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνει στην καταπολέμηση του COVID-19 και για την κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης του κορονοϊού και να αποφύγουμε την κλιματική κρίση». Η Γερμανική Προεδρία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε, για παράδειγμα μέσω μιας φιλόδοξης νομοθεσίας για το κλίμα που θα ζητά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2030.
Ο Rafaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία) είπε ότι μέχρι τώρα η αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία υπήρξε «αργή, όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελλιπής όσον αφορά την αλληλεγγύη». Η Γερμανία θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τον εθνικό εγωισμό και να ανακτήσει το αρχικό πνεύμα της ΕΕ, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. «Χρειαζόμαστε την αναθέρμανση της οικονομίας, την εφαρμογή ευνοϊκών εμπορικών πολιτικών και την επανεκκίνηση της ενιαίας αγοράς».
Ο Martin Schirdewan (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γερμανία) υπενθύμισε τις επιβλαβείς πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά την χρηματοοικονομική κρίση και απηύθυνε έκκληση στην καγκελάριο να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος. Ζήτησε επίσης από τη Γερμανία να μετατρέψει τις διεργασίες του Συμβουλίου σε δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες και να σταματήσει να μπλοκάρει την πρόταση για τον «ψηφιακό φόρο» για τις μεγάλες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας.
Δείτε την απάντηση της Angela Merkel στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.