Η Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ακόμη ένα έργο στο πλαίσιο της επείγουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα έρευνας και καινοτομίας που χρειάζονται επειγόντως για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Με την απόφαση αυτή, ο αριθμός των υποστηριζόμενων έργων αυξάνεται σε 18, από τα 17 που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί, με συνολικό προϋπολογισμό 48,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020». Χάρη σε αυτά τα έργα, 140 ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού. Το τελευταίο επιλεγέν έργο ονομάζεται τεστ HG nCoV19, συντονίζεται από μια ιρλανδική εταιρεία και αφορά την ανάπτυξη και επικύρωση ενός γρήγορου μοριακού διαγνωστικού τεστ για τον νέο κορονοϊό.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να μπορούν να διαγιγνώσκουν τον κορονοϊό γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού. Χαίρομαι που μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη ένα ερευνητικό έργο στην χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ προσπάθεια για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης».
Οι ερευνητές των 18 επιλεγέντων έργων έχουν ξεκινήσει να εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων, καθώς και για την κατανόηση της συμπεριφοράς της επιδημίας μέσω επιδημιολογικών μεθόδων και της μοντελοποίησης.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ΕΕ κινητοποίησε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα και προσέφερε οικονομική στήριξη ύψους 80 εκατ. ευρώ στην καινοτόμο εταιρεία CureVac, ώστε να επεκτείνει τις εργασίες της για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Η σταθερή στήριξη της Επιτροπής στην επείγουσα έρευνα και καινοτομία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊόύ. Διάφορα άλλα έργα και πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ασθένειας και στην ενίσχυση της ετοιμότητας για άλλες εξάρσεις.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.