Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε τη Γενική Έκθεση για τη Δραστηριότητα της ΕΕ το 2022, όπως προβλέπει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση παρουσιάζει τις βασικές δραστηριότητες της ΕΕ το 2022, εστιάζοντας στην αντίδραση της ΕΕ στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην αταλάντευτη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία.
Ειδικότερα, η ΕΕ ενέκρινε περισσότερα από 200 μέτρα για να βοηθήσει το κράτος και τον λαό της Ουκρανίας και να στηρίξει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου έλαβαν προσωρινή προστασία στα κράτη μέλη. Η ΕΕ ενέκρινε εννέα δέσμες αυστηρών κυρώσεων για να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο και κινητοποίησε σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Η ΕΕ ενήργησε επίσης αποφασιστικά για τη σταδιακή απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, τη στήριξη των πολιτών που είναι αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και την επιτάχυνση της μετάβασης της ΕΕ σε καθαρές μορφές ενέργειας. Χάρη στο σχέδιο REPowerEU, διαφοροποίησε σταδιακά τον εφοδιασμό της, πέτυχε πρωτοφανή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου (πάνω από 95% τον Νοέμβριο) και πέτυχε και με το παραπάνω τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η ΕΕ συνέχισε επίσης να υλοποιεί το πράσινο θεματολόγιο για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και να εφαρμόζει επιτυχώς το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU ύψους 800 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έμεινε σταθερή στην πορεία της Πράσινης Συμφωνίας, μειώνοντας τις εγχώριες εκπομπές ρύπων κατά 30% σε σχέση με το 1990 και παραμένοντας σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει για το 2030. Η ΕΕ αύξησε επίσης τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030 στο 45% από τον προηγούμενο στόχο του 40% και πέτυχε σημαντικές πολιτικές συμφωνίες για την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα και την εφαρμογή του νέου μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.
Στον ψηφιακό τομέα, μέσα στο 2022 εγκρίθηκε η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές, μαζί με τη νέα νομοθεσία για τους φορτιστές κοινού τύπου. Όσον αφορά την ισότητα, έγιναν αποφασιστικά βήματα για την οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια, τα μέτρα μισθολογικής διαφάνειας και την οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ ως πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο και σε ηλεκτρονική μορφή.