«Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα» Δημόσια συζήτηση (υβριδική εκδήλωση)
16 Νοεμβρίου, 2022
Η Επιτροπή ξεκινά διαβούλευση σχετικά με την έκθεση του 2023 για το κράτος δικαίου
18 Νοεμβρίου, 2022

Δήλωση της Επιτρόπου κ. Κυριακίδου σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

kyriakides

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη. Με την ευκαιρία αυτή, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμωνκ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στους πάντες, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την ηλικία και το φύλο τους. Σήμερα, ένας στους δέκα ενήλικες, ή περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από διαβήτη στην ΕΕ. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία.

 

Ο διαβήτης επιβαρύνει σημαντικά τις κοινωνίες μας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων καρδιαγγειακών παθήσεων. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών για τα άτομα που νοσούν με κορονοϊό. Και επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς μας για την υγεία, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2019 ο διαβήτης ανερχόταν στο 9% των δαπανών της ΕΕ για την υγεία.

 

Συνεπώς, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί, για παράδειγμα, να μειωθεί με παρεμβάσεις που υποστηρίζουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

 

Όπως και με το έργο μας για τον καρκίνο, όσον αφορά τις μη μεταδοτικές νόσους, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Γι’ αυτό η Επιτροπή επεξεργάζεται ήδη δράσεις για την καλύτερη πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.   

 

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τις μη μεταδοτικές νόσους «HealthierTogether», έχουμε ήδη δρομολογήσει δράσεις ύψους 156 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος EU4Health για το 2022, καθώς τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, για παράδειγμα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα παιδιά και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινής δράσης μας για τους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία, διατέθηκαν 75 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και άλλες μη μεταδοτικές νόσους, με σκοπό την καλύτερη κατανόησή τους και τη στήριξη δράσεων για τον μετριασμό τους.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινής δράσης τους για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα κράτη μέλη έχουν ακόμα διαθέσιμα 53 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2023, προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

 

Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των μη μεταδοτικών νόσων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη σωματική άσκηση, τη διατροφή και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση καπνού. Καλώ όλους να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της ΕΕ, όπως την πύλη βέλτιστων πρακτικών για την κοινοποίηση βέλτιστων πρακτικών, και την πλατφόρμα για την πολιτική υγείας της ΕΕ για τη διάδοση πληροφοριών.
Όλες αυτές οι δράσεις αφορούν τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή πάρα πολλών πολιτών. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη, καλώ τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας για να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των 32 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν με διαβήτη. Είναι ευθύνη μας.»

 

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα