Η επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον επισκέφθηκε την Ουκρανία την 1η Νοεμβρίου για να συζητήσει με τον πρόεδρο κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Ενέργειας κ. Γκέρμαν Γκαλουσένκο και διεθνείς εταίρους σχετικά με την άμεση και έμπρακτη στήριξη του ενεργειακού τομέα της χώρας, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η επίμονη και σκόπιμη στόχευση των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών από τη Ρωσία κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες έχει επηρεάσει πάνω από το 30 % του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Η ΕΕ, από κοινού με τα κράτη μέλη και ιδιωτικές εταιρείες, έχει εφοδιάσει την Ουκρανία με ενεργειακό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης αξίας εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το επίπεδο της στήριξης πρέπει να αυξηθεί λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων της Ρωσίας. Εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, διατέθηκαν και 25,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πλέον επειγουσών αναγκών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Στήριξης για την Ουκρανία που έχει συστήσει η Επιτροπή με την Ενεργειακή Κοινότητα. Τις προσεχείς ημέρες, η Επιτροπή, από κοινού με το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας και την Ενεργειακή Κοινότητα, θα ξεκινήσει ειδική εκστρατεία για κινητοποίηση περαιτέρω στήριξης από τον ιδιωτικό τομέα.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγο πριν από τη χειμερινή περίοδο και λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προεδρία της G7 ζήτησαν να καταρτιστεί διεθνές «σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία», το οποίο θα προετοιμάσει το έδαφος για την άμεση και βιώσιμη ανασυγκρότηση της χώρας.
Στο Κίεβο, η επίτροπος κ. Σίμσον συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Ζελένσκι, για να συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών. Συμμετείχε επίσης στην πρώτη συνεδρίαση του διεθνούς γνωμοδοτικού συμβουλίου ενέργειας για την Ουκρανία (International Energy Advisory Council for Ukraine – IEAC4U), ενός νέου φόρουμ που ανακοινώθηκε από τον υπουργό κ. Γκαλουσένκο κατά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα στα μέσα Οκτωβρίου. Το IEAC4U θα συμβάλει στον συντονισμό των προσπαθειών όλων των συμμετεχουσών χωρών και θα παράσχει τεχνική βοήθεια για την αντιστοίχιση των αναγκών της Ουκρανίας με πιθανές δωρεές.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η επίτροπος κ. Σίμσον είχε επίσης την ευκαιρία να συμπροεδρεύσει, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, στον ενεργειακό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Ουκρανίας όπου συζητήθηκαν οι άμεσες ανάγκες του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας και η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς και η ανασυγκρότηση και η απαλλαγή του ενεργειακού της συστήματος από τις ανθρακούχες εκπομπές. Κατά τη συνεδρίαση, η επίτροπος ανακοίνωσε ότι έχουν διατεθεί 13 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση εργαστηρίων που υπέστησαν ζημίες από τους Ρώσους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ και ότι η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την Ουκρανία στον τομέα αυτό.
Η επίτροπος συναντήθηκε επίσης με τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου (Verkhovna Rada), και συζήτησε με την Ukrenergo και άλλες ουκρανικές εταιρείες ενέργειας.
Ιστορικό
Από το ξέσπασμα του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ στηρίζει τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας με διαφορετικούς διαύλους και μέσα. Με το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας κατέστησε δυνατό τον επείγοντα συγχρονισμό των ουκρανικών και μολδαβικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με το ηπειρωτικό δίκτυο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Για την αντιμετώπιση των πλέον άμεσων αναγκών επισκευής, η Επιτροπή προώθησε τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Στήριξης της Ουκρανίας από κοινού με τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Επιτροπή διευκόλυνε πολυάριθμες αποστολές ενεργειακού εξοπλισμού ζωτικής σημασίας, από γεννήτριες έως μετασχηματιστές και καλώδια, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Επιπλέον, έχουν παραδοθεί αντίμετρα από τα αποθέματα της ΕΕ, αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, για χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές. Η Επιτροπή επίσης στήριξε με 7,7 εκατ. ευρώ το κρατικό επιστημονικό τεχνικό κέντρο της Ουκρανίας για την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια από την ακτινοβολία.
Quote
«Στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία μετέτρεψε την ενέργεια σε πεδίο μάχης. Και σε αυτό το πεδίο μάχης, η ΕΕ αγωνίζεται δίπλα στην Ουκρανία. Η Ρωσία στοχοποιεί εσκεμμένα τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με σκοπό να εντείνει τα δεινά του πληθυσμού καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Βασική προτεραιότητά μας είναι η προστασία εκατομμυρίων οικογενειών στην Ουκρανία από το κρύο και το σκοτάδι. Είναι απαραίτητη μια κοινή προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα και τις ιδιωτικές εταιρείες στην ΕΕ και πέραν αυτής, ώστε να παράσχουμε ακόμα περισσότερη στήριξη.» κ. Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας – 03/11/2022