Μετά την πρωτοφανή περίοδο δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη, η Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση ποσού ύψους 170 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ενίσχυση των επίγειων και εναέριων πόρων του rescEU, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2023. Ως εκ τούτου, ο μεταβατικός στόλος rescEU θα διαθέτει συνολικά 22 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, καθώς και περισσότερες προεγκατεστημένες ομάδες εδάφους. Από το 2025, ο στόλος θα ενισχυθεί περαιτέρω διά της εσπευσμένης προμήθειας αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε τα εξής: «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των περιοχών που πλήττονται από δασικές πυρκαγιές αυξάνεται, με το πρόβλημα να μην περιορίζεται πλέον στις παραδοσιακά πληττόμενες μεσογειακές χώρες. Κατά τα τελευταία καλοκαίριαέχει καταδειχθεί σαφώς ότι απαιτούνται περισσότερα μέσα πυρόσβεσης σε επίπεδο ΕΕ. Με τη δημιουργία του δικού της στόλου εναέριων μέσων και επίγειων δυνάμεων, η ΕΕ θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει ταχεία και ευέλικτη ανταπόκριση, μεταξύ άλλων σε καταστάσεις όπου μαίνονται ταυτόχρονα πυρκαγιές σε πολλά κράτη μέλη.»
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χάν, δήλωσε: «Μολονότι οι πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού ενδέχεται να έχουν επισκιαστεί από άλλες κρίσεις, η πρόταση για την ενίσχυση του rescEU δείχνει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ παραμένει ισχυρή και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την αλληλεγγύη με χρηματοδοτικά μέσα.»
Οι δασικές πυρκαγιές στην ΕΕ αυξάνονται σε έκταση, συχνότητα και ένταση. Έως την 1η Οκτωβρίου, τα στοιχεία για το 2022 αποκαλύπτουν αύξηση κατά 30 % της καμένης έκτασης σε σχέση με το προηγούμενο χειρότερο έτος που καταγράφηκε (2017) και αύξηση άνω του 170 % σε σχέση με τη μέση καμένη έκταση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή σε επίπεδο ΕΕ το 2006.
Κατά τη φετινή περίοδο, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών έλαβε 11 αιτήσεις συνδρομής για δασικές πυρκαγιές. Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη 33 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, στα οποία προστέθηκαν επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που αριθμούσαν πάνω από 350 πυροσβέστες. Επιπλέον, ο δορυφόρος Copernicus της ΕΕ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης χαρτογράφησε τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές.
Περισσότερες πληροφορίες
Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ
Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα