UNGA77: Ξεκινούν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Νέα Υόρκη
22 Σεπτεμβρίου, 2022
Νικητές του διαγωνισμού της ΕΕ για νεαρούς επιστήμονες 2022 και του πρώτου EU TalentOn
22 Σεπτεμβρίου, 2022

Προϋπολογισμός της ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο μέτρα βάσει του κανονισμού για την αιρεσιμότητα

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Johannes Hahn, European Commissioner, on the protection of the EU budget in Hungary (Rule of Law Conditionality Mechanism)

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο μέτρα προστασίας του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του κανονισμού για την αιρεσιμότητα. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η προστασία του προϋπολογισμού και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Τα μέτρα προτείνονται έπειτα από εντατικό διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και των ουγγρικών αρχών κατά τους τελευταίους μήνες, κατόπιν του οποίου η Ουγγαρία πρότεινε σειρά διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που εντόπισε η Επιτροπή όταν εκκίνησε επίσημα τη διαδικασία στις 27 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των βασικών βημάτων υλοποίησης, η Επιτροπή θεωρεί ότι στο παρόν στάδιο εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος για τον προϋπολογισμό . Έτσι εξηγείται η σημερινή απόφαση και τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία λαμβάνουν επίσης υπόψη τα διορθωτικά μέτρα που υπέβαλε η Ουγγαρία.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα