Οι νικητές του 33ου διαγωνισμού της ΕΕ για νεαρούς επιστήμονες(EUCYS) και του πρώτου EU TalentOn ανακοινώθηκαν στο Λάιντεν της Ολλανδίας το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. Το Λάιντεν είναι επίσης η Ευρωπαϊκή Πόλη Επιστήμης 2022. Τα έργα που κέρδισαν το πρώτο βραβείο του EUCYS θα λάβουν 7.000 ευρώ έκαστο, προέρχονται από τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Αυστρία και καλύπτουν επιστημονικούς κλάδους όπως τα μαθηματικά, η χημεία, η βιολογία και η μηχανική. Οι νικήτριες ομάδες του EU TalentOn, οι οποίες έλαβαν 8.000 ευρώ έκαστη, ανακάλυψαν επιστημονικές λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις που συνδέονται με τις πέντε αποστολές της ΕΕ.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, δήλωσε σχετικά: «Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τις νικήτριες του EUCYS και του EU TalentOn 2022. Το πολύτιμο έργο των νέων ερευνητών θα διαμορφώσει το μέλλον της επιστήμης και θα μας βοηθήσει να πορευθούμε με αυτοπεποίθηση στην εποχή μετά την πανδημία. Οι διαγωνισμοί αυτοί τιμούν τα λαμπρότερα μυαλά της νέας γενιάς και αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τη σημασία της επένδυσης στην επιστήμη αριστείας, την έρευνα και την καινοτομία. Είμαι υπερήφανη για το έργο των νέων μας που αποτελεί πηγή έμπνευσης!»
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους νικητές και τις νικήτριες του EUCYS είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ πληροφορίες για τους νικητές και τις νικήτριες του EU TalentOn μπορείτε να βρείτε εδώ. Ο διαγωνισμός της ΕΕ για νεαρούς επιστήμονες, ο οποίος ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1989, ενθαρρύνει νέους και νέες ηλικίας 14 έως 20 ετών να σπουδάσουν στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) και να σταδιοδρομήσουν στην επιστήμη. Φέτος, ο διαγωνισμός της ΕΕ για νεαρούς επιστήμονες υποδέχθηκε 132 νέους επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν έργα που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων, από τη βιολογία έως τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες. Το EU TalentOn είναι ένας νέος διαγωνισμός που έχει στόχο να επιταχύνει την ερευνητική σταδιοδρομία νέων ερευνητών ηλικίας από 21 έως 35 ετών. Φέτος, 104 συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Σε πιεστικές συνθήκες κλήθηκαν να αναπτύξουν έργα με βάση τις πέντε αποστολές της ΕΕ, οι οποίες αφορούν την κλιματική αλλαγή, τον καρκίνο, τους ωκεανούς, τις πόλεις και το έδαφος. Οι δύο εκδηλώσεις εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας