Σήμερα δημοσιοποιήθηκε μια νέα εμπεριστατωμένη ανάλυση όλων των ερευνητικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία. Η μελέτη με τίτλο «Χαρτογράφηση της έρευνας αιχμής του ΕΣΕ» περιλαμβάνει 30 ενημερωτικά δελτία που παρουσιάζουν την ποικιλομορφία της χρηματοδοτούμενης έρευνας, τους αναδυόμενους επιστημονικούς τομείς, τις νέες μεθόδους και τους διεπιστημονικούς δεσμούς μεταξύ των ερευνητικών προβλημάτων που εξετάζουν οι υπότροφοι του ΕΣΕ, καθώς και τα γεωγραφικά πρότυπα κατανομής των έργων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος των ερευνών, τις οποίες πρότειναν οι ερευνητές και υποστήριξε το ΕΣΕ χωρίς θεματικές προτεραιότητες, ασχολείται με βασικές παγκόσμιες προκλήσεις. Εκατοντάδες από αυτά τα έργα, που σχεδιάστηκαν «από τη βάση προς την κορυφή» με κινητήρια δύναμη την περιέργεια, προωθούν τους τρέχοντες στόχους πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, της υγείας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρω το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ για την ανάληψη, την υποστήριξη και την καθοδήγηση αυτού του πολύτιμου αναλυτικού έργου που επειχειρεί μια επισκόπηση της χρηματοδοτούμενης έρευνας. Διαπιστώνουμε ότι οι υπότροφοι του ΕΣΕ όχι μόνο προωθούν τα όρια της γνώσης, αλλά η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι οι γνώσεις αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε επιτυχώς την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το πρόγραμμα EU4Health και άλλες κρίσιμες πρωτοβουλίες.»
Μεταξύ του 2014 και του 2020, το ΕΣΕ χρηματοδότησε 6.707 ερευνητικά έργα αξίας 13,3 δισ. ευρώ. Τα ενημερωτικά δελτία περιέχουν επίσης ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με την κατανομή των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΕ έργων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στις βιοεπιστήμες, καθώς και στις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική. Ορισμένες χώρες έχουν πολύ καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς, π.χ. το 21% του συνόλου των έργων στον τομέα των μαθηματικών υλοποιούνται στη Γαλλία και το 31% των έργων που υλοποιούνται στην Πολωνία αφορούν την πληροφορική και την επιστήμη υπολογιστών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ.