Καθώς οι φυσικές καταστροφές όπως οι δασικές πυρκαγιές επιδεινώνονται σ’ όλη την Ευρώπη και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εντείνει τα αιτήματα για πολιτική προστασία της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου συνήλθαν εκπρόσωποι στο πλαίσιο του 7ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας. Το φόρουμ παρείχε, μεταξύ άλλων, πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις πτυχές πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τους τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, τους τρόπους βελτίωσης της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, και την ανταλλαγή γνώσεων για μια ισχυρότερη και πιο καινοτόμο ευρωπαϊκή πολιτική προστασία.
Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς τόνισε τη φιλοδοξία του για επέκταση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό την καλύτερη προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης στην περιοχή. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε σχετικά: «Η κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την πολιτική προστασία επιτρέπει μια ισχυρή και συνεκτική συλλογική αντίδραση. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν το πλεονέκτημά του, που συνίσταται στη συγκέντρωση της εμπειρογνωσίας και των ικανοτήτων του προσωπικού πρώτης επέμβασης, στην αποφυγή της αλληλεπικάλυψης των προσπαθειών τους και στη διασφάλιση ότι η βοήθεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληγέντων. Μπορούμε όμως πάντα να κάνουμε περισσότερα· πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε πολύπλοκα γεγονότα και να προστατεύουμε τους πολίτες μας από νέους κινδύνους. Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους που αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης».
Το φόρουμ υποδέχθηκε πάνω από 1 000 συμμετέχοντες στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά, και όλοι συμμετείχαν στην υλοποίηση και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πολιτική προστασία.