• Θέσπιση νέου ρόλου: ειδικός απεσταλμένος για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
• Κάλεσμα για συνοχή σε σημαντικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ
• Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί καίριο εργαλείο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση με την οποία ζητά επείγουσα ανάληψη ηγετικού ρόλου από την ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη Ιουνίου με 420 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 67 αποχές, επικεντρώνεται στον ρόλο της ΕΕ στην υλοποίηση και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).
Ειδικός απεσταλμένος για τους ΣΒΑ
Στην έκθεσή τους, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να καταστήσει την υλοποίηση των ΣΒΑ (εντός και εκτός Ευρώπης) βασική προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές της. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για τους ΣΒΑ, θέση η οποία θα λογοδοτεί στον αρμόδιο Επίτροπο και θα προωθεί τη συνεκτική δράση για τους ΣΒΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.
Κλίμα, γεωργία, εμπόριο και επισιτιστική ασφάλεια
Η πρόοδος προς την επίτευξη των ΣΒΑ, οκτώ έτη μετά τη λήξη της προθεσμίας, παρεμποδίστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η ανισότητα και η φτώχεια (ιδίως η ακραία φτώχεια) να αυξάνονται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου.
Μεταξύ των ορόσημων πολιτικών πρωτοβουλιών ή προγραμμάτων της ΕΕ που σχετίζονται περισσότερο με την υλοποίηση των ΣΒΑ περιλαμβάνονται η δέσμη νομοθετικών μέτρων «Fit for 55», η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η Κοινή Εμπορική Πολιτική της ΕΕ. Επιπλέον, η ίδια η ΕΕ αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη των ΣΒΑ σε τομείς όπως τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, η οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια, η γεωργία, το κλίμα και η βιοποικιλότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί συνοχή των πολιτικών σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να εγκρίνει μια νέα υψηλού επιπέδου στρατηγική εφαρμογής της Ατζέντας 2030 της ΕΕ για την προώθηση επείγουσας δράσης.
Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη
Για τη χρηματοδότηση αυτών των φιλοδοξιών, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της να διατεθεί τουλάχιστον το 20% της υπερπόντιας αναπτυξιακής βοήθειας για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο, πιστεύουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ και η δέσμη μέτρων ανάκαμψης NextGenerationEU είναι καίρια εργαλεία για την υλοποίηση και την επίτευξη των ΣΒΑ. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα διατεθούν εκεί όπου χρειάζονται, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθιέρωση μιας καθολικής παρακολούθησης των δαπανών για τους ΣΒΑ.
Δηλώσεις μετά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή
Ο εισηγητής της Επιτροπής Ανάπτυξης Barry Andrews (Renew, Ιρλανδία), δήλωσε: «Για πρώτη φορά, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν θέση σχετικά με την υλοποίηση των ΣΒΑ από την ΕΕ. Ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την Ατζέντα του 2030 δεν έχει μεταφραστεί σε πραγματική πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των ΣΒΑ. Το βασικό μας αίτημα είναι να υιοθετήσει η ΕΕ μια γενική στρατηγική υψηλού επιπέδου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει τις δικές της φιλοδοξίες για τους ΣΒΑ έως το 2030, με συγκεκριμένους στόχους, σχέδιο χρηματοδότησης, ενισχυμένη παρακολούθηση και δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου των ΣΒΑ από τους ευρωβουλευτές σε επίπεδο ΕΕ. Η ΕΕ ήταν ανέκαθεν φιλόδοξη όσον αφορά τους ΣΒΑ και είναι πλέον καιρός να επικεντρωθούμε στην επίτευξη αποτελεσμάτων.»
Ο Πέτρος Κόκκαλης (Αριστερά, Ελλάδα), εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Με λιγότερα από οκτώ έτη να απομένουν για την επίτευξη της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα είναι έκκληση για αυξημένη και καλύτερη επείγουσα πολιτική δράση από την ΕΕ. Το μήνυμα είναι σαφές: χρειαζόμαστε μια νέα και ολοκληρωμένη στρατηγική εφαρμογής της ΕΕ για την υλοποίηση των ΣΒΑ σε εσωτερικό και παγκόσμιο επίπεδο, με μετρήσιμους στόχους για κάθε Παγκόσμιο Στόχο, και με σαφή αλυσίδα λογοδοσίας και συγκεκριμένο χάρτη πορείας για την επίτευξή τους. Η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα όσον αφορά την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2030 και μετέπειτα.»
Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα