Η Επιτροπή ενώνει τις δυνάμεις της με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία συνεργατικού υπολογιστικού νέφος για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά
29 Ιουνίου, 2022
Πράσινη Συμφωνία: πρωτοποριακές προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη έως το 2050 και τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030
29 Ιουνίου, 2022

Επισιτιστική ασφάλεια: Η ΕΕ θα εντείνει τη στήριξή της στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση κινητοποίησης 600 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα κονδύλια αυτά θα βοηθήσουν τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες με τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας (150 εκατ. ευρώ), τη στήριξη της βιώσιμης παραγωγής και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων (350 εκατ. ευρώ) και μακροοικονομική στήριξη (100 εκατ. ευρώ).

Ανακοινώνοντας το νέο μέτρο στήριξης, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης 2022 στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία αποτελεί βαρύ πλήγμα, όχι μόνο για τον ουκρανικό πληθυσμό, αλλά και για τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η Ρωσία εξακολουθεί να εμποδίζει την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών τα οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη. Για να βοηθήσουμε τους εταίρους μας, θα κινητοποιήσουμε επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την επισιτιστική κρίση και τον οικονομικό κλυδωνισμό.»

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε σχετικά: «Η αλληλεγγύη βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πλέον ευάλωτοι υποφέρουν από την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με αυτά τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσουμε τη στήριξή μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ θα συμβάλουμε στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων

Προσανατολισμός της στήριξης

Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν τα 600 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για τη στήριξη των περισσότερο πληττόμενων χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικές διαστάσεις της κρίσης, ενισχύοντας:

  • την ανθρωπιστική βοήθεια: 150 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε μετρητά εφόσον κρίνεται σκόπιμο και, εάν είναι δυνατόν, για την παροχή στήριξης μέσα από υφιστάμενους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας και δίχτυα ασφαλείας.
  • την παραγωγή τροφίμων και την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων: 350 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για τη στήριξη των επενδύσεων στη βιώσιμη παραγωγή με σκοπό τη στήριξη πιο ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής βιωσιμότητας (νεολαία και γυναίκες).
  • τη μακροοικονομική στήριξη: 100 εκατ. ευρώ για το καταπιστευματικό ταμείο του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε να διευκολυνθεί η στήριξη των πληττόμενων χωρών. Η στήριξη της ΕΕ προς το καταπιστευματικό ταμείο του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης εντάσσεται στο πλαίσιο προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» και η πρόσθετη αυτή συνεισφορά αναμένεται ότι θα προτρέψει και άλλους χορηγούς βοήθειας να συμμετάσχουν επίσης.

Τα εν λόγω 600 εκατ. ευρώ για τη συμβολή της ΕΕ σε μια συνολική παγκόσμια αντίδραση σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης επισιτιστικής κρίσης, έρχονται να προστεθούν στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει κινητοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στα κονδύλια που έχουν διατεθεί από τον «Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Η Ευρώπη στον κόσμο» (NDICI-Global Europe), που προορίζονται για έργα στους τομείς της βιώσιμης γεωργίας, της βασικής διατροφής, της ύδρευσης και αποχέτευσης και της κοινωνικής προστασίας, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ στην υποσαχάρια Αφρική και 1 δισ. ευρώ για τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τα 225 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τον μηχανισμό της ΕΕ για τον επισιτισμό και την ανθεκτικότητα. Άλλα 960 εκατ. ευρώ προβλέπονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας-Η Ευρώπη στον κόσμο για τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ασία έως το 2024.

Ιστορικό

Πριν ακόμη εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες και εδάφη αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας και χρειάζονταν επείγουσα βοήθεια. Η επίθεση της Ρωσίας επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση.

Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα με μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων.  Στην ανακοίνωσή της της 23ης Μαρτίου για την επισιτιστική ασφάλεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωσή της στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, μαζί με τους εταίρους της.

Με την αντίδραση της ΕΕ σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια υλοποιούνται οι διάφοροι άξονες δράσης — όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας FARM και της παγκόσμιας συμμαχίας της G7, ενώ παρέχεται η απαιτούμενη στήριξη στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων. Περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δράσης, οι οποίοι θα υλοποιηθούν από κοινού με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη»: 1. Αλληλεγγύη: επείγουσα αρωγή και οικονομική προσιτότητα· 2. Βιώσιμη παραγωγή και ανθεκτικότητα· 3. Εμπόριο: διευκόλυνση του εμπορίου τροφίμων· 4. Αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα.

Τα κονδύλια που προτείνει να χρησιμοποιήσει η Επιτροπή είναι κονδύλια που αποδεσμεύθηκαν από το 10ο και το 11ο ΕΤΑ, τα οποία θα επιστραφούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά με ομοφωνία. Εάν επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο, τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αντίδρασης «Ομάδα Ευρώπη».

Για περισσότερες πληροφορίες

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα