Από την έναρξη του απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των πολιτών της, πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα έχουν διαφύγει από την Ουκρανία και έχουν φτάσει στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ατόμων σε ηλικία εργασίας έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας της ΕΕ, αν και ο αριθμός εκείνων που επιθυμούν να το πράξουν αναμένεται να αυξηθεί.
Η διασφάλιση γρήγορης και αποτελεσματικής ένταξης στην αγορά εργασίας είναι σημαντική τόσο για τις κοινότητες υποδοχής όσο και για τους διαφεύγοντες τον πόλεμο, ώστε να είναι σε θέση να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και, εντέλει, να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
Η κατανόηση και η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των τυπικών προσόντων που εισφέρουν τα άτομα αυτά έχουν καθοριστική σημασία προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας και να διασφαλιστεί ότι θα βρουν θέση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις δεξιότητές τους. Επιπλέον, η βελτίωση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και η απόκτηση νέων είναι απαραίτητες για την επιτυχημένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία.
Οι χθεσινές κατευθυντήριες γραμμές:
Οι κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν τόσο τα άτομα που είναι επιλέξιμα για προσωρινή προστασία βάσει της οδηγίας για την προσωρινή προστασία όσο και τα άτομα που είναι επιλέξιμα για επαρκή προστασία βάσει του εθνικού δικαίου.
Πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και κατάρτιση
Στο πλαίσιο των χθεσινών κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη:
Αναγνώριση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και επένδυση σε νέες δεξιότητες
Στο πλαίσιο των χθεσινών κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη:
Η Επιτροπή έχει καταστήσει ορισμένα εργαλεία της πλατφόρμας Europass διαθέσιμα στα ουκρανικά. Αυτό θα βοηθήσει τους ουκρανόφωνους χρήστες να καταρτίσουν βιογραφικά σημειώματα, να δοκιμάσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να στείλουν αιτήσεις και να βρουν προσφορές εργασίας και κατάρτισης στην ΕΕ. Επιπλέον, η ουκρανική μετάφραση της ευρωπαϊκής πολυγλωσσικής ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων (ESCO) θα είναι διαθέσιμη σύντομα.
Στήριξη από τα ταμεία της ΕΕ
Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να στηρίξουν τα μέτρα των κρατών μελών για την παροχή πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την ΕΕΚ και την εκπαίδευση ενηλίκων. Περιλαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ). Το InvestEU, το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης και το Erasmus+ μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Οι χθεσινές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν διάφορα συγκεκριμένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και στηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας, όπως:
Επόμενα βήματα
Τα κράτη μέλη καλούνται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν όσους διαφεύγουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, συν τοις άλλοις αξιοποιώντας πλήρως τη στήριξη που παρέχεται σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί περαιτέρω με τις εθνικές αρχές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη και θα συνεχίσει να παρέχει καθοδήγηση ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
Ιστορικό
Η υποδοχή της ΕΕ σε όσους διαφεύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας συμπυκνώνεται στην ομόφωνη ενεργοποίηση —για πρώτη φορά στην ιστορία— της οδηγίας της ΕΕ για την προσωρινή προστασία, η οποία παρέχει στους δικαιούχους άμεσο ασφαλές καθεστώς που χαρακτηρίζεται από την πρόσβαση σε άδεια διαμονής, στέγαση, εγγραφή σε σχολείο, υγειονομική περίθαλψη και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την οδηγία, τα άτομα που διαφεύγουν τον πόλεμο έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους ενήλικες, καθώς και σε ΕΕΚ και πρακτική εξάσκηση στον χώρο εργασίας. Η ανακοίνωση της 23ης Μαρτίου με τίτλο «Υποδοχή όσων εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία» παρότρυνε τα κράτη μέλη να επεκτείνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ στους δικαιούχους επαρκούς προστασίας βάσει του εθνικού δικαίου. Η χθεσινή ανακοίνωση καλεί επίσης τα κράτη μέλη να επεκτείνουν την πρόσβαση στην ΕΕΚ και την εκπαίδευση ενηλίκων σε δικαιούχους επαρκούς προστασίας βάσει του εθνικού δικαίου. Η επαρκής προστασία συνιστά εναλλακτική της προσωρινής προστασίας που μπορούν να προσφέρουν τα κράτη μέλη σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι διέμεναν νόμιμα στην Ουκρανία και διέφυγαν λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές συμπληρώνουν και επεκτείνουν τα πολυάριθμα μέτρα που έχουν ήδη αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να βοηθηθούν οι διαφεύγοντες τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία· πολλές από αυτές τις δράσεις είχαν παρουσιαστεί αδρομερώς από την Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Μάρτιο. Ειδικότερα, η Επιτροπή παρουσίασε επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη των κρατών μελών κατά την εφαρμογή της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, σύσταση για τη βοήθεια των προσφύγων με επαγγελματικά προσόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στην ΕΕ και σχέδιο 10 σημείων για ισχυρότερο ευρωπαϊκό συντονισμό όσον αφορά την υποδοχή ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, διάφορες πρωτοβουλίες διευκολύνουν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ, ιδίως ο κανονισμός για τη «Δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη» (CARE) Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει στα κράτη μέλη προκαταβολές ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη όσων διαφεύγουν τον πόλεμο.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ιστότοπος — Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία
Ιστότοπος— Πληροφορίες για τα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία