Σήμερα, στη φετινή παγκόσμια πλατφόρμα για τον περιορισμό του κινδύνου καταστροφών, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς υπογράμμισε την διεθνή δέσμευση της ΕΕ να επενδύσει πόρους σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας για τις μελλοντικές φυσικές καταστροφές, οι οποίες είναι όλο και πιο συχνές και ακραίες.
Σε συνεδρίαση με τίτλο «Ενίσχυση του περιορισμού του κινδύνου καταστροφών για την καταπολέμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης», υπό την προεδρία του Ινδονήσιου Υπουργού Αγροτικών Περιοχών, Ανάπτυξης των Μειονεκτουσών Περιοχών και Μετανάστευσης κ. Halim Iskandar, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς δήλωσε: «Όλες οι δράσεις μας για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 και της Συμφωνίας του Παρισιού συντείνουν στη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Χάρη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ κινείται προς την οικοδόμηση ενός κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και να δώσουν ώθηση στην πράσινη μετάβασή τους. Καθώς αυξάνεται η ένταση και η συχνότητα των καταστροφών, μπορούμε να σώσουμε περισσότερες ζωές και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή πρόοδο ενεργώντας προτού επέλθουν οι καταστροφές. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητες η πρόληψη, η προετοιμασία και η έγκαιρη δράση. Όποτε συμβαίνει μια καταστροφή, η ΕΕ θα είναι παρούσα για να βοηθήσει μέσω της πολιτικής προστασίας και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 2030 πλησιάζει και η φετινή παγκόσμια πλατφόρμα μας υπενθύμισε ότι είναι καιρός να επιταχύνουμε ουσιαστικά τις δράσεις μας.»
Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο Πλαίσιο Σεντάι και συνεχίζει να στηρίζει χώρες σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και την προετοιμασία τους έναντι των καταστροφών. Το 2022, η ΕΕ διέθεσε ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 76,5 εκατ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο σε πρωτοβουλίες προετοιμασίας έναντι των καταστροφών. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη, την προετοιμασία και έκτακτες παρεμβάσεις που συνδέονται με τον κίνδυνο καταστροφών, να πραγματοποιούν από κοινού ασκήσεις και να συγκεντρώνουν ομάδες αρωγής και εξοπλισμού που κινητοποιούνται άμεσα όταν μια άλλη χώρα του πλανήτη βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω μιας καταστροφής.