Καταπολέμηση των ναρκωτικών: Η Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση δύο νέων επιβλαβών ναρκωτικών ουσιών
21 Μαρτίου, 2022
Μια Κυριακή στη Θεσσαλονίκη γεμάτη Ευρώπη από το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα και το Reworks Agora
23 Μαρτίου, 2022

Press briefing: Υπεράσπιση της Δημοκρατίας στην ΕΕ από ξένες παρεμβάσεις, Τρίτη 22/3 Γραφείο ΕΚ στην Ελλάδα

Την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 11.00-13.00 (ώρα Ελλάδας) το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει υβριδικό δημοσιογραφικό briefing υψηλού επιπέδου, με δυνατότητα φυσικής και διαδικτυακής παρουσίας, και θέμα την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην ΕΕ από ξένες παρεμβάσεις.

Το briefing πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας του ΕΚ σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους κακόβουλες ξένες δυνάμεις χειραγωγούν την πληροφόρηση και παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της ΕΕ, με σκοπό να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές της διαδικασίες. Η σχετική έκθεση εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Μαρτίου Ι με 552 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 60 αποχές. Περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις σχετικές συστάσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Στο briefing συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής επιτροπής για τις Εξωτερικές Παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (INGE) Raphaël Glucksmann (Σοσιαλιστές, Γαλλία), η επικεφαλής της Μονάδας Εκπροσώπων Τύπου του ΕΚ Delphine Colard, ο επικεφαλής Στρατηγικής Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EAAS) Lutz Guellner και ο επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης και Εφαρμογής Πολιτικών του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ΕNISAΕυάγγελος Ουζούνης. Συντονίζει στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

 

Στη συνέχεια οι ομιλητές θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (στην αίθουσα και online).

 

Πότε: Τρίτη 22 Μαρτίου, 11.00-13.00

 

Πού: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8, είσοδος από Ξενοφώντος 2) – με φυσική παρουσία και διαδικτυακά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Για τη συμμετοχή σας απαιτείται απάντηση στο παρόν email με το ονοματεπώνυμό σας και το μέσο ενημέρωσης που εκπροσωπείτε έως την Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 15:00Παρακαλούμε να επισημάνετε εάν προτίθεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο γραφείο μας ή διαδικτυακά ώστε να σας σταλεί ο σύνδεσμος σύνδεσης (σε περίπτωση διαδικτυακής παρακολούθησης).

Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, οι θέσεις για συμμετέχοντες με φυσική παρουσία είναι περιορισμένες. Για την είσοδό σας στο κτίριο πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα και το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας στο κτίριο του Γραφείου του ΕΚ στην  Ελλάδα

Το σεμινάριο θα μεταδοθεί ζωντανά στην σελίδα Facebook και στο κανάλι YouTube του Γραφείου χωρίς την δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων σε αυτές τις πλατφόρμες.

Περισσότερες πληροφορίες

H Ειδική επιτροπή για τις Εξωτερικές Παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ (INGE) συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 και είχε αποστολή να αξιολογήσει το επίπεδο των απειλών σε διάφορους τομείς: σημαντικές εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ, εκστρατείες παραπληροφόρησης στα παραδοσιακά και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, κυβερνοεπιθέσεις με στόχο κρίσιμες υποδομές, άμεση και έμμεση οικονομική στήριξη και οικονομικός εξαναγκασμός πολιτικών φορέων και υπονόμευση της κοινωνίας των πολιτών. Έχει πραγματοποιήσει γύρω στις 50 ακροάσεις με περίπου 130 εμπειρογνώμονες.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Μαρτίου, το ΕΚ αποφάσισε τη σύσταση, μεταξύ άλλων, επιτροπής για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις κυβερνήσεις της ΕΕ καθώς και για τις κακόβουλες ξένες παρεμβάσεις (τύπου Pegasus), καθώς και την νέα εντολή της επιτροπής INGE. Η «ειδική επιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης (INGE 2), σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα στηριχθεί στο έργο της ομώνυμης προκατόχου της, η θητεία της οποία λήγει στις 23 Μαρτίου. Η νέα επιτροπή (με 33 μέλη) θα εξετάσει την υφιστάμενη και την αναμενόμενη νομοθεσία της ΕΕ σε διάφορους τομείς όσον αφορά τα κενά που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τρίτες χώρες για κακόβουλους σκοπούς.

Εξωτερικές παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση: η ΕΕ να προετοιμάσει καλύτερα την άμυνά της

Ιστότοπος «EU stands with Ukraine» (στα αγγλικά)

Βάση δεδομένων «EU vs Disinformation»

Εγκαίνια του κόμβου της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών (στα αγγλικά)

Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ: «Foreign interference in EU democratic processes» (02/03/2022, στα αγγλικά)

Περισσότερες πληροφορίες: Προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα