Ουκρανία: Η ΕΕ συνεχίζει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης ενώ ο Επίτροπος Λέναρτσιτς επισκέπτεται τη Ρουμανία
11 Μαρτίου, 2022
Μπαταρίες: νέους, φιλόδοξους κανόνες περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας ζητά το ΕΚ
11 Μαρτίου, 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: προτάσεις των ευρωβουλευτών για την ασφάλεια της Ευρώπης στο μέλλον

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την άμυνα της ΕΕ και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το Κρεμλίνο. Την Τετάρτη το πρωί, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τον ρόλο της Ευρώπης σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και την κατάσταση της ασφάλειας της ηπείρου μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.


Ανοίγοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνει η ΕΕ αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας και στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή τάξη στον τομέα της ασφαλείας. «Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον ρόλο της Ευρώπης σε αυτόν τον νέο κόσμο. Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στην άμυνα και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Είναι καιρός να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων. Είναι ώρα να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας και Άμυνας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το Κρεμλίνο. Αυτό που είδαμε μέχρι σήμερα όσον αφορά τον ευρωπαϊκό συντονισμό, την αλληλεγγύη και την ενότητα είναι άνευ προηγουμένου – και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική μας πορεία.»

Υπενθυμίζοντας στους ευρωβουλευτές ότι η ίδια είναι παιδί εκτοπισθέντος, τον οποίο ο Στάλιν έστειλε στη Σιβηρία, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas εξήρε τις ενέργειες που έχει αναλάβει η ΕΕ για να βοηθήσει την Ουκρανία και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αυτή η πορεία θα είναι μακρά. Θα πρέπει να επιδείξουμε στρατηγική υπομονή, επειδή η ειρήνη δεν πρόκειται να διαφανεί αύριο.»

Η πρωθυπουργός Kaja Kallas απηύθυνε έκκληση για μια «πολιτική έξυπνου περιορισμού». Τόνισε την ανάγκη για την ΕΕ «να πιέσει περισσότερο και ταχύτερα ώστε να μειώσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο» και να ενισχύσει τη συνεργασία της ευρωπαϊκής άμυνας «σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Μιλώντας για το μέλλον της Ουκρανίας, δήλωσε: «Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον μας να δώσουμε στην Ουκρανία μια προοπτική ένταξης, είναι επίσης ηθικό μας καθήκον να το πράξουμε. Η Ουκρανία δεν αγωνίζεται για την Ουκρανία, αγωνίζεται για την Ευρώπη. Εάν όχι τώρα, τότε πότε;»

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, με τη σειρά του, τόνισε τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος που μαίνεται «θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία» και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και οι πολίτες της πρέπει τώρα να καταβάλουν επιτέλους συλλογική προσπάθεια για να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την σαφή εξήγηση στους πολίτες ότι η διαφύλαξη του τρόπου ζωής μας συνεπάγεται κάποιο κόστος. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να αντιδράσει απέναντι στη Ρωσία και να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες συνέπειες αυτού του πολέμου, οι οποίες θα διαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, δήλωσε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες τις ομιλίες τους εδώ.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ανάγκη νέων ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο, μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου

Κατά τον πρώτο γύρο παρεμβάσεων από ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων, τον λόγο πήραν οι ακόλουθοι ευρωβουλευτές: Arnaud Danjean (ΕΛΚ, Γαλλία), Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία), Nathalie Loiseau (Renew Europe, Γαλλία), Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία), Jaak Madison (ID, Εσθονία), Anna Fotyga (Συντηρητικοί, Πολωνία) και Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία). Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες τις παρεμβάσεις τους εδώ.

Στις ομιλίες τους, πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον νέο στρατηγικό προσανατολισμό για την παροχή ασφάλειας στην ΕΕ και ζήτησαν να δοθεί κοινή ώθηση για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να καταβάλουν προσπάθειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να περιορίσει η ΕΕ τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, για περισσότερες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και για τη θέσπιση ενός κατάλληλου συστήματος για την υποδοχή και τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι η επένδυση στην ασφάλεια σημαίνει κάτι παραπάνω από την απλή δαπάνη χρημάτων για τον στρατό, π.χ. στήριξη για υποδομές ζωτικής σημασίας, κυβερνοανθεκτικότητα και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Άλλοι ζήτησαν να επιβληθούν αποτελεσματικότερες κυρώσεις κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και των ολιγαρχών του, να αυξηθεί η φορολογική διαφάνεια και να επιβραδυνθεί ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών.

Σύνδεσμοι
Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ (09.03.2022)
Δελτίο Τύπου: «Η επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη, λένε οι ευρωβουλευτές» (01.03.2022)
Δελτίο Τύπου: «Εισβολή στην Ουκρανία: πιο αυστηρή απάντηση στη Ρωσία ζητά το Κοινοβούλιο» (01.03.2022)
Δήλωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Ουκρανία (24.02.2022)
Ομιλία της προέδρου Metsola για την Ουκρανία: «Aggression is confrontation with Europe» (24.02.2022, στα αγγλικά)
Δελτίο Τύπου του ΕΚ – «The decision of Russia’s President is a serious violation of international law» (22.02.2022, στα αγγλικά)
Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία)

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα