Δημοσιογραφικό Webinar για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: ” Ισότητα των φύλων: Τα επόμενα βήματα στο νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”
4 Μαρτίου, 2022
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΤΡΙΤΗ 08 ΜΑΡΤΙΟΥ
9 Μαρτίου, 2022

Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Χρυσά διαβατήρια και χρυσές βίζες » αύριο Τετάρτη 09 Μαρτίου στις 10:30 (ώρα Ελλάδας)

Το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου, εν όψει της τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια, η εισηγήτρια Sophie In ‘t Veld (Renew, Ολλανδία) θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο και εξ αποστάσεως.
Η εισηγήτρια Sophie In ‘t Veld (Renew, Κάτω Χώρες) θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων όσον αφορά την έκθεσή της σχετικά με τα συστήματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής μέσω επενδύσεων, η οποία έκθεση ζητά την απαγόρευση των «χρυσών διαβατηρίων» και ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν τις «χρυσές βίζες».

Οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις εξ αποστάσεως πρέπει να συνδεθούν μέσω Interactio.

Στη συζήτηση θα υπάρχει διερμηνεία σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά και βουλγαρικά.

Το προσχέδιο έκθεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας προτείνει την απαγόρευση των συστημάτων χορήγησης «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων», καθώς επιφέρουν κινδύνους για την ασφάλεια και υπονομεύουν την ουσία της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Επίσης, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν από την Επιτροπή να προετοιμάσει πρόταση για την δημιουργία αυστηρού κανονισμού της ΕΕ για τα συστήματα «διαμονής μέσω επενδύσεων», ο οποίος θα θέσει συγκεκριμένες απαιτήσεις για ελέγχους ιστορικού, κριτήρια διαμονής και θα διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις αυτές θα ωφελούν την πραγματική οικονομία. Επίσης η έκθεση επιδιώκει να περιορίσει και να ρυθμίσει τον ρόλο των ενδιάμεσων φορέων, ενώ ζητά να προστεθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ η πρόβλεψη για την επιβολή φορολογίας στις εν λόγω επενδύσεις.

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα