ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ- ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ & ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 3/11
3 Νοεμβρίου, 2021
UPDATE- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 11:30 (ΏΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)
3 Νοεμβρίου, 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ WEBINAR: ¨ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ¨ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12:20 (ΏΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 12:20 (ώρα Ελλάδας), η Διεύθυνση Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για δημοσιογράφους με τίτλο «The European Parliament at the COP26 (Glasgow)».

 

Στη συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, συμμετέχουν οι:

 

·         Pascal CANFIN (Renew, Γαλλία), πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) 

·         Bas EICKHOUT (Πράσινοι, Ολλανδία), αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI)  και εισηγητής του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

·         Lídia PEREIRA (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πορτογαλία), μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) και εισηγήτρια του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

 

Για τη συμμετοχή σας απαιτείται εγγραφή αποστέλλοντας το ονοματεπώνυμό σας και το μέσο ενημέρωσης που εκπροσωπείτε στο epathinai@europarl.europa.eu έως την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021. Στη συνέχεια θα σας αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος και οι κωδικοί σύνδεσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιείται η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, με σκοπό την οριστικοποίηση των κανόνων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 και μια παγκόσμια δέσμευση δράσης για το κλίμα.

 

Κατόπιν εισηγήσεώς της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του  σχετικά με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26),  στη δεύτερη ολομέλεια του Οκτωβρίου, με 527 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 35 αποχές.

 

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δείχνει το δρόμο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι όλα τα κράτη του G20 θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν  για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εθνικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι το 2015 θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τρεις βαθμούς ως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της βιοποικιλότητας είναι κομβικής σημασίας στη ρύθμιση του κλίματος και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, περιλαμβάνουν την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων είναι επωφελείς για όλους.

 

Όσον αφορά τους διεθνείς εταίρους, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και τη δέσμευση του Προέδρου Biden για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά το ήμισυ έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Αν και αναγνωρίζουν την επιθυμία της Κίνας να είναι εποικοδομητικός εταίρος στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, εκδηλώνουν ανησυχίες όσον αφορά στην εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα. Υπογραμμίζουν ότι η Κίνα θα πρέπει να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, οι οποίοι θα καλύπτουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν την ετήσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά 100 δισ. δολάρια το λιγότερο, αυξάνοντας το ποσό αυτό από το 2025, όταν οι αναδυόμενες οικονομίες θα κληθούν κι εκείνες να συνεισφέρουν. Θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα περιγράφει τη δίκαιη συνεισφορά κάθε ανεπτυγμένης χώρας στο εν λόγω σχέδιο χρηματοδότησης.

 

Τα κυριότερα σημεία που επισήμαναν οι ευρωβουλευτές όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

 

·         ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα Fit for 55 in 2030” είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού,

·         η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει το τρέχον δεκαετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός της δράσης για το κλίμα,

·         όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ έως το 2025 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλες τις άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

·         καλείται η Επιτροπή να δημιουργήσει μια διεθνή ομάδα για το κλίμα με άλλες χώρες, σημαντικές παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον καθορισμό κοινών προδιαγραφών και την ενίσχυση των προσδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, μέσω ενός κοινού μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα

 

 

Σύνδεσμοι

 

·         Ενημέρωση για τα ΜΜΕ- Δημοσιογραφικό webinar: ¨Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα¨

·         Ανακοίνωση Τύπου μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια

·         Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

·         Ανακοίνωση Τύπου μετά την Ψηφοφορία της επιτροπής ENVI για το Ψήφισμα (στα αγγλικά)

·         Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη- Με μια ματιά (Υπηρεσία ερευνών του ΕΚ, στα αγγλικά)

·         Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ για COP26

·         Με το βλέμμα στη Γλασκώβη (Υπηρεσία Ερευνών του ΕΚ, στα αγγλικά)

 Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα