Η Επιτροπή ενέκρινε χθες έκθεση σχετικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και την εφαρμογή του στο σύνολο της ΕΕ. Η έκθεση δείχνει ότι το πιστοποιητικό της ΕΕ αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο της αντίδρασης της Ευρώπης στην πανδημία COVID-19, με την έκδοση πάνω από 591 εκατομμυρίων πιστοποιητικών. Το πιστοποιητικό, το οποίο καλύπτει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, τον διαγνωστικό της έλεγχο και την ανάρρωση από αυτή, διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια των πολιτών, ενώ συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στη στήριξη του ευρωπαϊκού τουριστικού κλάδου που έχει πληγεί σοβαρά. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνιστά επιτυχία παγκοσμίως: έθεσε ένα παγκόσμιο πρότυπο και αποτελεί επί του παρόντος το μοναδικό σύστημα που εφαρμόζεται ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο. 43 χώρες από τέσσερις ηπείρους έχουν συνδεθεί με το σύστημα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δείχνει ότι «όταν δρούμε από κοινού, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα».
Η επιτυχία του συστήματος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ σε αριθμούς:
Μέλη της Επιτροπής δήλωσαν τα εξής:
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Το σύστημα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ συνέβαλε στην άμβλυνση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσέφερε στους ταξιδιώτες εμπιστοσύνη ώστε να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην ΕΕ και έδωσε ώθηση στα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Σε καιρούς κρίσης η Ευρώπη δημιούργησε με ταχύτητα και επιτυχία ένα καινοτομικό, παγκόσμιο πρότυπο που προστατεύει την ιδιωτικότητα, με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα αυτό.»
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ ένα σύστημα ψηφιακών, ασφαλών και διαλειτουργικών πιστοποιητικών για τη νόσο COVID. Αυτό αποτέλεσε τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη του τουριστικού οικοσυστήματος και πολλών μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πέραν τούτου, το σύστημα της ΕΕ έχει υιοθετηθεί από χώρες σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δείχνει πώς μπορεί η Ευρώπη να θέτει παγκόσμια πρότυπα μέσω αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης».
Η Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε: «Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτελεί σύμβολο μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης. Η ταχεία εφαρμογή του συστήματος, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί παράδειγμα της ΕΕ που συνεργάζεται και παράγει αποτελέσματα σε έκτακτες περιστάσεις. Είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό εργαλείο που μας επέτρεψε να κινηθούμε προς την επανεκκίνηση των οικονομιών μας και το άνοιγμα των κοινωνιών μας και την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.
Οι εργασίες της Επιτροπής σχετικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του Επιτρόπου κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, σε στενή συνεργασία με τους Αντιπροέδρους κα Βιέρα Γιούροβα και κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τους Επιτρόπους κ. Τιερί Μπρετόν, κα Στέλλα Κυριακίδου και Ίλβα Γιούανσον*.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού και ανάρρωσης καθώς και τη χρήση δοκιμασιών αντισωμάτων και ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων για τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, και θα επανεξετάσει τις επιλογές μόλις λάβει νέες επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές.
Οι τεχνικές εργασίες για τη βελτίωση των λειτουργιών του συστήματος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του δικτύου eHealth Η Επιτροπή:
Έως τις 31 Μαρτίου 2022 η Επιτροπή θα υποβάλει νέα έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού. Η έκθεση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για την παράταση της περιόδου εφαρμογής του κανονισμού, λαμβανομένης υπόψη της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει τέτοια πρόταση ήδη σε προγενέστερο στάδιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωσης της αναγκαίας νομοθετικής διαδικασίας.
Ιστορικό
Στις 14 Ιουνίου 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Βάσει του κανονισμού η Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.
Ο κανονισμός καθορίζει κοινό πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή, με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Συνοδεύεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954, με τον οποίο επεκτείνεται το πλαίσιο για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ στους υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών και οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.
Στις 31 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση σημείωνε βελτίωση και οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονταν σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν σταδιακά τα ταξιδιωτικά μέτρα, μεταξύ άλλων, και κυρίως, για τους κατόχους του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Το Συμβούλιο συμφώνησε με τις επικαιροποιημένες συστάσεις στις 14 Ιουνίου.
Περισσότερες πληροφορίες
Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα