Περισσότερα από 25 χρόνια μετά την έγκριση της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (BPfA), οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει επιτύχει πλήρως τους στόχους που ορίζονται στο κείμενο, όπως δείχνει η 5η επισκόπηση του BPFA που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων το 2020.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 76 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης βαθιά ανησυχία για την τρέχουσα πανδημία, η οποία επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλεί να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να ωθήσει 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.
Εξάλειψη της έμφυλης βίας
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών, το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημά του για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει οδηγία της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας. Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, παρέχοντας υπηρεσίες προστασίας για τα θύματα, όπως γραμμές στήριξης, ασφαλή στέγαση και υπηρεσίες υγείας.
Απαιτούνται επίσης ειδικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης, του κυβερνοεκφοβισμού και της ρητορικής μίσους, που πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Προς μια πιο ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στην οικονομία
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεμπλοκάρουν την Οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και να ασκήσουν πιέσεις για στόχους, σχέδια δράσης, χρονοδιαγράμματα και προσωρινά ειδικά μέτρα της ΕΕ για την επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης σε όλες τις εκτελεστικές, νομοθετικές και διοικητικές θέσεις.
Η θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ για την αύξηση της μισθολογικής διαφάνειας θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, τονίζουν τα μέλη του ΕΚ, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η πρόταση της Επιτροπής για το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη υποβληθεί όπως είχε προγραμματιστεί.
Η καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για ορισμένες οπισθοδρομικές τάσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, καταδικάζουν την πρόσφατη de facto απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία.
Η πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό, στις υπηρεσίες μητρικής υγείας και στις υπηρεσίες ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης αποτελούν βασικά στοιχεία που εγγυώνται τα δικαιώματα των γυναικών και σώζουν ζωές, υπογραμμίζουν. Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν τον καθολικό σεβασμό και την πρόσβαση στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων, όπως συμφωνήθηκε στη Διακήρυξη του Πεκίνου.
Σχετικές πληροφορίες
Η Διακήρυξη του Πεκίνου εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ στη λήξη της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες στις 15 Σεπτεμβρίου 1995, με στόχο τη δημοσίευση μιας δέσμης αρχών για την ισότητα των φύλων. Η Πλατφόρμα Δράσης ζήτησε στρατηγικές δράσεις σε διάφορους τομείς (οικονομία, εκπαίδευση, υγεία, βία, λήψη αποφάσεων κ.λπ.).
|