ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
11 Δεκεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Πράσινη Συμφωνία: Βιώσιμες μπαταρίες για μια κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία
11 Δεκεμβρίου, 2020

ALERT – Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚ – ΣΗΜΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 15:45 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

AFET 

 

Σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 15.45 (ώρα Ελλάδας), οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Bujar Osmani τις προσπάθειες και τις προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

 

Πότε: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, 15.45 – 16.45 (ώρες Ελλάδας)

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, Jozsef Antall 4Q2, και διαδικτυακά.

 

Μπορείτε να δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα και τη λίστα των ομιλητών. Παρακολουθήστε τη συζήτηση ζωντανά εδώ με διερμηνεία στα ελληνικά.

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητήσουν με τον κ. Bujar Osmani τον τρόπο με τον οποίο η Βόρεια Μακεδονία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εξετάσουν τι προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της και την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της.

 

Πριν από τη συζήτηση με τον κ. Osmani, οι βουλευτές του ΕΚ θα συζητήσουν το σχέδιο ετήσιας έκθεσης για τη Βόρεια Μακεδονία, στο οποίο ο εισηγητής Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) χαιρετίζει τη σαφή στρατηγική κατεύθυνση και δέσμευση της χώρας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το σχέδιο έκθεσης προτρέπει τις αρχές να εργαστούν περαιτέρω για την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Χαιρετίζει επίσης τη συναινετική δέσμευση των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, η οποία επέτρεψε την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και διευκόλυνε την ομαλή εκλογική διαδικασία τον Ιούλιο.

 

Σχετικές πληροφορίες

Από τον Οκτώβριο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά συνεχώς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Τον Μάρτιο του 2020, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και τον Ιούλιο το σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου υποβλήθηκε στα κράτη μέλη. Αφού η Επιτροπή ενέκρινε τη «δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση» τον Οκτώβριο, αναμενόταν ότι το Συμβούλιο θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης. Ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα ασκήσει βέτο στις εναρκτήριες συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την προσχώρηση στην ΕΕ, ζητώντας αρκετές αλλαγές στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΔελτίο Τύπου – Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία: να δοθεί τέλος στην καθυστέρηση των ενταξιακών συνομιλιών (08.12.2020)