Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με τη χρήση των γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη διάγνωση της νόσου COVID-19.
Προηγήθηκε, στις 28 Οκτωβρίου, σύσταση της Επιτροπής για τη διασφάλιση κοινής προσέγγισης και αποτελεσματικότερων στρατηγικών διεξαγωγής εξετάσεων σε όλη την ΕΕ. Βασίζεται στις οδηγίες που εκπονήθηκαν με τη συμβολή των κρατών μελών και τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Η σύσταση παρέχει καθοδήγηση για το πώς πρέπει να επιλέγονται τα γρήγορα τεστ αντιγόνων, το πότε είναι κατάλληλα και το ποιος πρέπει να τα διεξάγει. Επίσης τάσσεται υπέρ της επικύρωσης και της αμοιβαίας αναγνώρισης των τεστ και των αποτελεσμάτων τους.
Θα ακολουθήσει, στις 19 Νοεμβρίου, εικονική σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία της COVID-19, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου, όπου συμφωνήθηκε η βελτίωση του συντονισμού των μεθόδων διεξαγωγής εξετάσεων. Επιπλέον, η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) συνεισφέροντας 35,5 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την αναβάθμιση της ικανότητας διεξαγωγής εξετάσεων για τη νόσο COVID-19 στην ΕΕ.
Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση του προσωπικού συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ιδίως μέσω κινητού εξοπλισμού.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Μέσα από τη διεξαγωγή εξετάσεων μπορούμε να δούμε την έκταση και την εξέλιξη της διασποράς. Αποτελεί ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της COVID-19. Για να βελτιώσουμε τον συντονισμό των μεθόδων διεξαγωγής εξετάσεων στην ΕΕ, σήμερα παρέχουμε καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τη χρήση των γρήγορων τεστ αντιγόνων, στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση των επιδημικών εκρήξεων της COVID-19. Προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στη διεξαγωγή εξετάσεων πρέπει να διαθέτουμε και τους αναγκαίους πόρους, γι’ αυτό και σήμερα αυξάνουμε τη στήριξη που προσφέρουμε για να ενισχύσουμε την ικανότητα των κρατών μελών να διεξάγουν εξετάσεις. Η στήριξη και η αλληλεγγύη είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».
Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.