Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Οι εν λόγω συνομιλίες ακολουθούν τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν με τη Sanofi–GSK στις 31 Ιουλίου και με την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, καθώς και την υπογραφή της συμφωνίας προαγοράς με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.
Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με την CureVac θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19. Η Επιτροπή συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.
Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει πράξη την υπόσχεσή της να εξασφαλίσει για τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο ταχεία πρόσβαση σ’ ένα ασφαλές εμβόλιο που μας προστατεύει από τον κορονοϊό. Με κάθε γύρο συνομιλιών που ολοκληρώνουμε με τη φαρμακευτική βιομηχανία ερχόμαστε πιο κοντά στην καταπολέμηση αυτού του ιού. Σύντομα θα έχουμε συμφωνία με την CureVac, την καινοτόμο ευρωπαϊκή εταιρεία που έλαβε ήδη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την παρασκευή εμβολίου στην Ευρώπη. Και οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται με άλλες εταιρείες για να βρούμε την τεχνολογία που θα μας προστατεύσει όλους.».
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή εταιρεία CureVac, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη και με τους φορείς ανάπτυξης εμβολίων για την εκπλήρωση των στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια —με ένα εμβόλιο για όλους.».
Η CureVac είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία που πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.
Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, το οποίο διαθέτει κονδύλια που προορίζονται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.
Ιστορικό
Στις 6 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η CureVac υπέγραψαν δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και την ευρείας κλίμακας παρασκευή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου της CureVac κατά της COVID-19.
Η σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με την CureVac αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σύναψη συμφωνίας προαγοράς και, συνεπώς, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2020. Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να εξασφαλίσει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια υψηλής ποιότητας μέσα σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Για τον σκοπό αυτό και από κοινού με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή συνάπτει συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων που επιφυλάσσουν για τα κράτη μέλη ή τους χορηγούν το δικαίωμα να αγοράσουν καθορισμένο αριθμό δόσεων εμβολίου σε συγκεκριμένη τιμή, μόλις ένα εμβόλιο καταστεί διαθέσιμο.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ’ αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τις 4 Μαΐου 2020, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό —της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη.