Με το βλέμμα στις μελλοντικές γενιές, η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen συζήτησε στην ολομέλεια τα μέτρα ανάκαμψης ύψους 750 δισ. του αναθεωρημένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.
Μετά την παρουσίαση από την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τη δέσμευση της εκπροσώπου της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου Nikolina Brnjac ότι τα κράτη μέλη θα εργαστούν για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο μέτρων, το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.
Κάνοντας «κλικ» στα ονόματά τους μπορείτε να παρακολουθήσετε τα αντίστοιχα αποσπάσματα από τη συζήτηση.
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιστρέφει, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο για την ΕΕ» είπε ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), συμπληρώνοντας ότι οι νέοι αυτοί πόροι πρέπει να επενδυθούν σε νέες ιδέες και όχι στα παλιά προβλήματα της Ευρώπης. «Η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την υπευθυνότητα», άρα πρέπει να υπάρξει σαφής τρόπος αποπληρωμής των χρημάτων αυτών, δήλωσε, καλώντας για τη θέσπιση νέων ίδιων πόρων για την ΕΕ και ζητώντας οι εταιρείες – γίγαντες του ψηφιακού τομέα να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί.
Η Iratxe García Perez(Σοσιαλιστές, Ισπανία) ευχαρίστησε την πρόεδρο von der Leyen για τη φιλόδοξη πρόταση που υπέβαλε και για το σεβασμό που επέδειξε στο «ρόλο που αξίζει το Κοινοβούλιο» κατά την κατάρτιση του πακέτου μέτρων για την ανάκαμψη. Προειδοποιώντας ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο, παρότρυνε το Συμβούλιο να υιοθετήσει το νέο ΠΔΠ με ειδική πλειοψηφία για να αποφευχθεί «η ομηρία της ΕΕ από τέσσερα κράτη μέλη που προτιμούν να αντιδράσουν μεμονωμένα αντί να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση».
«Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, η κίνηση αυτή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης» είπε ο Dacian Ciolos (Renew, Ρουμανία). «Το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον», με την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή ατζέντα στα θεμέλιά τους, σχολίασε. «Μπορεί να διαφωνούμε για τις λεπτομέρειες, αλλά χαιρετίζω την προσέγγιση της Επιτροπής», δήλωσε, υπενθυμίζοντας στα κράτη μέλη ότι «η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ, η αλληλεγγύη προϋποθέτει σεβασμό των αξιών της».
Ο Jörg Meuthen (ID, Γερμανία) απέρριψε το πακέτο μέτρων ως «απολύτως λάθος και ανόητο», λέγοντας ότι δεν έχει νομιμοποίηση και ότι του λείπει το αίσθημα ευθύνης και κοινή οικονομική λογική. Η Επιτροπή θέλει να ξοδέψει χρήματα «σαν να μην υπάρχει αύριο». Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι το τίμημα είναι τεράστιο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία) απηύθυνε κάλεσμα «να μην επαναλάβουμε τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος, εξωθώντας χώρες στη λιτότητα και στα άκριτα ιδεολογήματα περί ελεύθερης αγοράς. Αντιθέτως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε εγχειρήματα που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα σώσουν τον μόνο πλανήτη που έχουμε».
Ο Johan van Overtveldt (Συντηρητικοί, Βέλγιο) είπε: «Αν πρόκειται να επιτρέψουμε να δοθούν δάνεια και απευθείας χρηματοδότηση, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς όροι και προϋποθέσεις. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν εκεί που είναι περισσότερο απαραίτητα, αλλά και να υπάρξουν μηχανισμοί ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι και όσοι αποταμιεύουν δε θα πρέπει να βρεθούν στη θέση να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους για τα προγράμματα αυτά».
«Αντί να αποχωριστεί οριστικά τις δογματικές αντιλήψεις του παρελθόντος», το σχέδιο ανάκαμψης σταματά «στα μισά της διαδρομής» είπε η Manon Aubry (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γαλλία). Χαιρετίζοντας τις νέες προτάσεις για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, ζήτησε τη διαγραφή του χρέους που δημιούργησε η κρίση, την παροχή άμεσων δανείων αέναης διάρκειας στα κράτη μέλη, καθώς και τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων για την παροχή στήριξης από τα δημόσια ταμεία.
Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Εργασίας της για το 2020, το οποίο θέτει ως προτεραιότητα τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης.
Επόμενα βήματα
Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συζητήσουν τις νέες προτάσεις και θα αποφασίσουν για την τελική τους μορφή στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.