Δελτίο Τύπου – Ερωτήσεις και απαντήσεις: Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 — Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας
20 Μαΐου, 2020
Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα: «Η ενωμένη Ευρώπη γίνεται 70 χρόνων. Υπάρχει μέλλον;»
21 Μαΐου, 2020

Δελτίο Τύπου – Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό: η ΕΕ διαθέτει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των ανθρωπιστικών αναγκών που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού. Η νέα χρηματοδότηση ανταποκρίνεται στις αυξημένες εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας έκκλησης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί ανθρωπιστική κρίση τεράστιας κλίμακας σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου. Η πανδημία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε χώρες με συστήματα δημόσιας υγείας που ήταν ήδη αδύναμα πριν από τη νέα αυτή κρίση. Πρέπει να δράσουμε τώρα ώστε να μην αφήσουμε καμία περιοχή του κόσμου απροστάτευτη. Η δράση αυτή είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Επίσης, είναι καίριας σημασίας να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρωπιστικούς φορείς να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους διάσωσης ζωών

Η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με μείζονα ανθρωπιστική κρίση, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική, την Ανατολική Αφρική, τη Συρία, την Υεμένη, την Παλαιστίνη και τη Βενεζουέλα, καθώς και τους Ροχίνγκια. Θα παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, προστατευτικό εξοπλισμό, ύδρευση και αποχέτευση. Θα διοχετευτεί μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Ιστορικό

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στη σημαντική χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας και δράσεων που έχει ήδη παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού:

  • Τον Φεβρουάριο του 2020, διατέθηκαν 30 εκατ. ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έκτοτε, η Επιτροπή έχει προβλέψει χρηματοδότηση ύψους περίπου 76 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων για τον προϋπολογισμό αρχών της ΕΕ, για προγράμματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η Επιτροπή παρέχει άμεση χρηματοδότηση για το έργο ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και της Κίνησης Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του κορονοϊού.
  • Ανθρωπιστική αερογέφυρα της ΕΕ: στις 8 Μαΐου, η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ για τη μεταφορά εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και προμηθειών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη πτήση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου σε συνεργασία με τη Γαλλία, μετέφερε περίπου 60 εργαζομένους διαφόρων ανθρωπιστικών ΜΚΟ και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και 13 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου, στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Δύο πρόσθετες πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα μεταφέρουν συνολικά πάνω από 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.Στις 15 Μαΐου, μεταφέρθηκαν 20 τόνοι προμηθειών και εργαζόμενοι στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας και της υγείας προς τον δεύτερο προορισμό της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, στη Δυτική Αφρική. Η πτήση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πορτογαλική κυβέρνηση και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις-εταίρους. Στην πτήση επιστροφής προς τη Λισαβόνα, επιβιβάστηκαν επίσης πάνω από 200 πολίτες της ΕΕ και άλλοι επιβάτες στο πλαίσιο επιχείρησης επαναπατρισμού.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας έρχεται να προστεθεί στην αναπτυξιακή βοήθεια και τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες σε ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο προσέγγισης του τύπου «Ομάδα Ευρώπη».

 

Περισσότερες πληροφορίες

Η παγκόσμια αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία

Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό: η ΕΕ δημιουργεί μια ανθρωπιστική αερογέφυρα