Την Τρίτη, στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στο ψήφισμα για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ για την πανδημία COVID-19 και τις συνέπειές της, το Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει σχέδιο ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο «θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό της την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία».
Ο Frans Timmermans συμφώνησε και προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά σωσίβιο για την έξοδο από την κρίση του κορονοϊού. Χρειάζονται πανευρωπαϊκές απαντήσεις και η «πράσινη» ανάκαμψη δεν είναι μόνο εφικτή αλλά αναγκαία, καθώς η Ευρώπη θα χάσει διπλά αν κινητοποιηθούν επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της προ κρίσης οικονομίας χωρίς το μετασχηματισμό της σε «πράσινη» και βιώσιμη.
Αν και όλοι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας είναι η άμεση προτεραιότητα, πολλοί τόνισαν την ανάγκη διατήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για σημαντικά τμήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ο Frans Timmermans είπε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα παραμένει σε τροχιά έγκρισης για το Σεπτέμβριο, με αναθεωρημένο στόχο μείωσης εκπομπών για το 2030, ενώ η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και η αγροδιατροφική στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» παραμένουν σημαντικές προτεραιότητες, αν και θα πρέπει να αναβληθούν «για μερικές εβδομάδες, αλλά όχι μήνες».
Σχετικές πληροφορίες
Στις 28 Νοεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν όλες οι νομοθετικές προτάσεις και οι δράσεις του προϋπολογισμού να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το στόχο της ελάττωσης της θέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1.5 °C.
Η Επιτροπή πρότεινε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου 2019. Ακολούθησε πρόταση για τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα στις 4 Μαρτίου 2020 για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ο νόμος για το κλίμα θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο των Υπουργών στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.
|