Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο δικαστικό σύστημα. Ιδίως επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και στην ψηφιακή δικαιοσύνη.
Ο κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε σχετικά: «Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, επηρεαζόμαστε από μια πρωτοφανή κρίση που πρόκειται να σημαδέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες, οι υπουργοί Δικαιοσύνης ενημερώθηκαν για τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται για την προσαρμογή των εθνικών δικαστικών συστημάτων στη νέα κατάσταση. Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε ότι όλα τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και τις αρχές της ΕΕ. Το κράτος δικαίου δεν είναι σε καραντίνα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν την κρίση».
Συζητήθηκαν επίσης μέτρα που αφορούν την ποινική δικαιοσύνη, ιδίως για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η εξέταση όπου αυτό είναι δυνατόν, επιλογών μη στερητικών της ελευθερίας, όπως η χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού, ιδίως για τους τελούντες υπό προσωρινή κράτηση και τους συλληφθέντες που δεν συνιστούν σημαντικό κίνδυνο, μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση αυτή.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή δεσμεύεται να συστήσει σύντομα μια ομάδα συντονισμού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η ομάδα θα αποτελείται από ένα ή δύο σημεία επαφής σε κάθε κράτος μέλος, έτσι ώστε να διατηρούνται ανοιχτοί, αποτελεσματικοί και ταχείς δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη. Όσον αφορά την αστική δικαιοσύνη, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να προλαμβάνουν τις περιττές οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από μαζικές πτωχεύσεις βιώσιμων επιχειρήσεων λόγω της κρίσης.
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την κροατική Προεδρία για την αναζήτηση μέσων σωτηρίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προστασίας των καταναλωτών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Όσον αφορά την ψηφιακή δικαιοσύνη, όλα τα κράτη μέλη παροτρύνονται να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την πλήρη ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών και τη δημιουργία ασφαλών ψηφιακών διαύλων για τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών δικαστικής συνεργασίας.