Η Επιτροπή καλεί σήμερα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η πανδημία έχει αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής εστιάζουν στην ορθολογική προμήθεια, κατανομή και χρήση των ζωτικής σημασίας φαρμάκων για τη φροντίδα των ασθενών με κορονοϊό, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος έλλειψης εξαιτίας της πανδημίας. Χάρη στις προτεινόμενες δράσεις θα μπορέσει να υπάρξει μια πιο συντονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία θα διατηρεί την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και παράλληλα θα προστατεύει τη δημόσια υγεία.
Η Επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η πρωτόγνωρη αυτή κρίση δημιουργεί τεράστιες πιέσεις για τα συστήματα υγείας μας, με τα αποθέματα βασικών φαρμάκων σε πολλά ευρωπαϊκά νοσοκομεία να κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν έχουμε το περιθώριο για ελλείψεις σε φάρμακα που σώζουν ζωές. Σήμερα παρουσιάζουμε στα κράτη μέλη συγκεκριμένες δράσεις ώστε να προλαμβάνονται εκ των προτέρων οι ελλείψεις και να διασφαλίζεται ότι τα νοσοκομεία μας διαθέτουν τα αναγκαία φάρμακα για να σώσουν ζωές. Καλώ τη φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης και να αυξήσει την παραγωγή των φαρμάκων που είναι αναγκαία για τη φροντίδα των ατόμων που έχουν νοσήσει σοβαρά λόγω κορονοϊού.»
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη βέλτιστη και ορθολογική χρήση των φαρμάκων τονίζουν ότι οι εθνικές αρχές πρέπει:
Τις τελευταίες εβδομάδες η Επιτροπή, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις με σκοπό την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τον εντοπισμό των φαρμάκων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθείται η συνολική ζήτηση από τα κράτη μέλη, καθώς και οι επιπτώσεις των απαγορεύσεων εξαγωγών από τρίτες χώρες.
Ο κίνδυνος ελλείψεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης σε φάρμακα για ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η συσσώρευση αποθεμάτων από τους πολίτες, η αυξημένη ζήτηση για πειραματικά φάρμακα για τον κορονοϊό, τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνονται εντός και εκτός της ΕΕ, όπως οι απαγορεύσεις εξαγωγών και η συσσώρευση αποθεμάτων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και οι φραγμοί στις μεταφορές μεταξύ χωρών.
Επιπλέον, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο το οποίο εξηγεί πότε και πώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες ή γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία για την αποφυγή ελλείψεων σε δυσεύρετα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες συνάδει με τους κανόνες περί ανταγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.