Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διατεθούν 75 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη συμβολή στις προσπάθειες των κρατών μελών να επαναπατρίσουν υπηκόους της ΕΕ και την αύξηση του προϋπολογισμού του αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού του rescEU.
Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε τα εξής: «Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να προσφέρει ο προϋπολογισμός της ΕΕ όταν και όπου χρειάζεται περισσότερο. Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας στην καλύτερη μορφή της.»
Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε τα εξής: «Η ασφαλής επιστροφή των πολιτών μας συνιστά προτεραιότητα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατόν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη για τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξακολουθεί να συνεργάζεται επί 24ώρου βάσης με τα κράτη μέλη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους».
Πτήσεις επαναπατρισμού
Χάρη στις πτήσεις επαναπατρισμού που διοργανώνονται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, από την έναρξη της έξαρσης της Covid-19 έχουν ήδη επιστρέψει στην Ευρώπη 2 312 άτομα από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μαρόκο, την Τυνησία, τη Γεωργία, τις Φιλιππίνες και το Πράσινο Ακρωτήριο. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 80 νέες πτήσεις επαναπατρισμού.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της, η ΕΕ συνεισφέρει στο κόστος των πτήσεων επαναπατρισμού που μεταφέρουν υπηκόους περισσοτέρων του ενός κρατών μελών, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.
Απόθεμα rescEU
Με την παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο συνολικός προϋπολογισμός του πρώτου αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού του rescEU στην ιστορία (αναπνευστήρες, προστατευτικές μάσκες και βασικά ιατρικά εργαλεία) θα αυξηθεί σε 80 εκατ. ευρώ.
Ιστορικό
Η Επιτροπή υποβάλλει σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού, δηλαδή πρόταση για την αναδιοργάνωση μέρους των δαπανών της ΕΕ για το έτος σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προτεραιότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αυτών των πράξεων.
Στο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού προβλέπονται επίσης:
– βοήθεια ύψους 350 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, επιπλέον του ποσού των 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διατεθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τη δέσμευση της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα·
– κονδύλια ύψους 3,6 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για την ενίσχυση της ικανότητας εντοπισμού, αξιολόγησης και γνωστοποίησης απειλών για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές νόσους, και ιδίως για την αύξηση του δυναμικού των εμπειρογνωμόνων με αφορμή την κρίση του κοροναϊού·
– χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα βοηθήσει την Αλβανία να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 και αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής να διαθέσει 115 εκατ. ευρώ και της συνολικής δέσμευσης ύψους 1,15 δισ. ευρώ·
– πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το 2020. Τα χρήματα θα επιτρέψουν, για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προσλάβει ταχύτερα ειδικευμένο προσωπικό και να αγοράσει εξοπλισμό ΤΠ για να ξεκινήσει τη διεκπεραίωση των πρώτων υποθέσεων. Επομένως, σε συνδυασμό με τη στήριξη που έλαβε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διαχείριση υποθέσεων νωρίτερα φέτος, η συνολική αύξηση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το 2020 ανέρχεται σε 48 %.
Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται τώρα να εγκρίνουν τις αλλαγές του προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα μπορέσουν να διατεθούν άμεσα για την κάλυψη των πλέον επειγουσών αναγκών.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.