Κατόπιν της επίσκεψης της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και των Προέδρων των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην Ελλάδα την Τρίτη, η Επιτροπή παρουσίασε ένα Σχέδιο δράσης με άμεσα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο έγινε δεκτό θετικά από τους υπουργούς στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να στηρίξει την Ελλάδα και τους ενδιαφερομένους και έχει συνεχείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών στήριξης που είναι σε εξέλιξη, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Από κοινού συμφώνησαν να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που να διασφαλίζει την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών, τα οποία συγκαταλέγονται στα πλέον ευάλωτα άτομα της Ευρώπης.
Η Πρόεδρος ανέθεσε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον να προωθήσει τη σχετική διαδικασία. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος Γιούανσον θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς και με ενδιαφερόμενους φορείς. Σκοπός της επίσκεψης είναι η εξεύρεση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες, ιδίως στα ελληνικά νησιά.
Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Γι’ αυτό, ζήτησα από την Επίτροπο Γιούανσον να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να βρει λύσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία τους. Η Επίτροπος Γιούανσον κι εγώ και θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση ασφαλούς χώρου για τα παιδιά αυτά.»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Εδώ και μήνες, η ελληνική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στην τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής προσφέρει την προσωπική της στήριξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι αναγκαία μια ξεκάθαρη επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να λάβει τη μορφή ενός εθελοντικού συμφώνου για τη μετεγκατάσταση, μέσω του οποίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληγές της ψυχής γιατρεύονται δύσκολα. Ας πράξουμε όλοι ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.»
Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν, αφενός, στις προσπάθειες αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, και, αφετέρου, σε βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη. Επίσης, την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τα κράτη μέλη σχετικά με τα παιδιά-μετανάστες, η οποία θα εστιάζει στις προσπάθειες μετεγκατάστασης.
Ιστορικό
Επί του παρόντος πάνω από 42 000 άτομα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων περίπου 5 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Η Επιτροπή παρέχει συνεχή στήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους πάνω από 2,23 δισ. ευρώ, καθώς και την παρουσία προσωπικού ευρωπαϊκών οργανισμών και της Επιτροπής, το οποίο στηρίζει την Ελλάδα στη διαχείριση των συνόρων, στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής, σε ζητήματα τεχνικής εφαρμογής και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονισμό.
Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης και ενισχυμένη επιχειρησιακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, καθώς και την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.