Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να καταχωρίσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Europe CARES – Inclusive Quality Education for Children with Disabilities» («EuropeCARES – Ποιοτική εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς»).
Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλίσει: «το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως αναφέρεται στην πρωτοβουλία, ενώ «πάνω από 70 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι άτομα που έχουν κάποια αναπηρία και 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» πολλοί «αντιμετωπίζουν υπερβολικά εμπόδια στην άσκηση […] του δικαίωματός τους για ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς». Ως εκ τούτου, οι διοργανωτές καλούν την Επιτροπή να «καταρτίσει νομοσχέδιο για ένα κοινό ενωσιακό πλαίσιο εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι κανένα παιδί δεν θα μένει πίσω όσον αφορά τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης, την εκπαίδευση και τη μετάβαση στην αγορά εργασίας».
Σύμφωνα με τις Συνθήκες, η ΕΕ μπορεί να αναλάβει νομική δράση με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας, καθώς και να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών όσον αφορά τα εκπαιδευτικά συστήματα και την επαγγελματική κατάρτιση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεώρησε την εν λόγω πρωτοβουλία παραδεκτή από νομικής απόψεως και αποφάσισε να την καταχωρίσει. Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρωτοβουλίας.
Η πρωτοβουλία αυτή θα καταχωριστεί στις 4 Μαρτίου 2019, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει διαδικασία διάρκειας ενός έτους κατά την οποία η διοργανωτές της πρωτοβουλίας θα συγκεντρώσουν υπογραφές υποστήριξης. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα την αναλύσει και θα αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να δώσει ή να μην δώσει συνέχεια στο αίτημα αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.
Ιστορικό
Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως ένα μέσο για να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2012, όταν άρχισε να ισχύει ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ο οποίος θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις της Συνθήκης. Το 2017, στο πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλεπροτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών με σκοπό να απλουστεύσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση σ’ αυτήν. Τον Δεκέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση και οι αναθεωρημένοι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών δίνει τη δυνατότητα σ’ ένα εκατομμύριο πολίτες από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομική πράξη σε τομείς στους οποίους η Επιτροπή έχει τη σχετική αρμοδιότητα.
Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας, η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής δυνάμει των οποίων μπορεί να υποβάλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.