Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού μαθήματος Jean Monnet με θέμα: « Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Επιλεγμένες Θεματικές» το Εργαστήριο Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου του ιδίου Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Καθηγητή Ηλία Κρίσπη, πραγματοποίησε στις 8 Φεβρουαρίου 2019, μια ιδαίτερα επιτυχημένη ημερίδα με θέμα: «Τα εθνικά θέματα και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η οποία διεξήχθει στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.
Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν και να αναλυθούν τα εθνικά μας ζητήματα τα οποία ταλανίζουν τη χώρα και ιδαίτερα την περιφερεία του Βορείου Αιγαίου σε συνάρτηση με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Η έναρξη της εκδήλωσης παργματοποιήθηκε από τον κύριο Πάνο Γρηγορίου, Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Μαθήματος, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό και παρουσίασε αφενός την σύνδεση των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών με τις Κοινωνικές Επιστήμες και αφετέρου το γενικό σκοπό της εδκήλωσης.
Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο η Δρ Αναστασία Σαμαρά- Κρίσπη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Καθηγητή Ηλία Κρίσπη, η οποία παρουσίασε ένα πανόραμα των εθνικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει το ελληνικό κραάτος, τονίζοντας τη σκοπιμότητα της ανάπτυξης των επιλεγμένων θεμάτων του δημοσίου διεθνούς δικαίου τα οποία αναλύθηκαν στην ημερίδα.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εξής εισηγήσεις από τους κ.κ.:
Αντώνη Μπρεδήμα, Ομ. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, με θέμα:”Η ΑΟΖ στο Καστελλόριζο ”
Γρηγόριο Τσάλτα, Ομ. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης, με θέμα: “Αιγαίο και οριοθετήσεις ζωνών εθνικής δικαιοδοσίας”.
Στυλιανό Πολίτη, Αντιναύαρχο ε.α. Δρ. Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, με θέμα: “Οι αποστρατικοποιήσεις των νησιών του Αιγαίου”
Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη, Μόνιμο Επ. Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, ΑΠΘ, με θέμα: “Διαδικασίες επίλυσης διαφορών: Πρέσπες και Αιγαίο”
Άγγελο Γιόκαρη, Ομ. Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, “Η πολυδιάσπαση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στον ΙΜΟ, ICAO και στη Σύμβαση των Προσφύγων”
Επίσης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από τον κύριο Αθανάσιο Κοτσίρη, Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή- Σύμβουλο Α΄, Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα: “Σκέψεις για τις σχέσεις Δικαίου και Πολιτικής στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε ο λόγος στο κοινό όπου είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα τους επί των θεμάτων που αναλύθηκαν. Αποτέλασμα των ερωτήσεων ήταν να προκληθεί επικοδομητικός διάλογος και να διεξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.