Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία και την εμπορική και την επενδυτική συμφωνία με τη Σινγκαπούρη. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την υπογραφή και τη σύναψη των εν λόγω συμφωνιών.
Η ταχεία σύναψη και η ταχεία εφαρμογή της σημαντικότερης εμπορικής συμφωνίας που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η ΕΕ ήταν μια προσωπική δέσμευση που ανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Σίνζο Άμπε. Κατά τη διάρκεια διμερούς συνόδου κορυφής και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, οι δύο ηγέτες παρείχαν πολιτική καθοδήγηση στο υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το 2017.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Με το σημερινό μας βήμα προετοιμάζουμε το έδαφος ώστε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μας να αρχίσουν να επωφελούνται από το πλήρες δυναμικό της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία ήδη από το επόμενο έτος. Η Ευρώπη πιστεύει στο ανοιχτό και θεμιτό εμπόριο, με βάση ένα παγκόσμιο εγχειρίδιο κανόνων. Η οικονομία μας εξαρτάται από το εμπόριο, οι εταιρείες μας ευημερούν χάρη στο εμπόριο και οι καταναλωτές μας έχουν προσδοκίες από το εμπόριο. Μαζί με ομόφρονες εταίρους ανά τον κόσμο, το εμπόριο μας βοηθά να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να θεσπίζουμε πρότυπα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της σύναψης συμφωνιών με δύο από τους πιο στενούς μας εταίρους από την Ασία, την Ιαπωνία και τη Σινγκαπούρη. Ο αντίκτυπος αυτών των συμφωνιών θα υπερβεί κατά πολύ τα αντίστοιχα σύνορά μας· στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουμε κοινή στάση κατά του προστατευτισμού και υπέρ της πολυμερούς προσέγγισης. Αυτό σήμερα είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά».
Ο Αντιπρόεδρος κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ υποστηρίζει ένα ανοιχτό, δίκαιο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπορικό σύστημα. Η Ιαπωνία και η Σινγκαπούρη είναι σημαντικοί και ομόφρονες οικονομικοί εταίροι. Η υπογραφή ουσιαστικών και ολοκληρωμένων εμπορικών συμφωνιών μαζί τους θα είναι προς όφελος των εξαγωγέων, των εργαζομένων και των καταναλωτών μας – για παράδειγμα, με την εξάλειψη δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία. Αποτελεί επίσης ένα ουσιαστικό βήμα προς μια καλύτερη παγκόσμια εμπορική τάξη, με βάση κοινές αξίες και κανόνες. Προσβλέπουμε, τώρα, σε ταχεία και ομαλή διαδικασία σύναψης αυτών των συμφωνιών, που θα δώσει στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους, στους γεωργούς και στους καταναλωτές της ΕΕ την ευκαιρία να αποκομίσουν τα οφέλη των συμφωνιών το συντομότερο δυνατόν.»
Η Επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για το εμπόριο, δήλωσε: «Μαζί με την Ιαπωνία και τη Σινγκαπούρη, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ του ανοιχτού και θεμιτού εμπορίου βάσει κανόνων. Αυτές οι αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες θα δημιουργήσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης. Η οικονομική συνεργασία με την Ιαπωνία θα καλύψει μια περιοχή με 600 εκατομμύρια καταναλωτές και το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το οικονομικό δυναμικό της είναι σαφώς άνευ προηγουμένου. Για την Ευρώπη, η Σινγκαπούρη αποτελεί ήδη πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ασία, και με τις νέες συμφωνίες μας ο στόχος είναι να δώσουμε ισχυρή ώθηση στις εμπορικές μας συναλλαγές με αυτή την περιοχή. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Σινγκαπούρη είναι σημαντικοί εταίροι μας σε ό,τι αφορά την προάσπιση της πολυμερούς προσέγγισης και τη διασφάλιση ισχυρών διεθνών οργανισμών.»
Η συμφωνία με την Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη διμερής εμπορική εταιρική σχέση που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα δημιουργήσει τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές, θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Ιαπωνίας σε ένα φάσμα τομέων, θα επαναβεβαιώσει την κοινή δέσμευση των εταίρων για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Με την εφαρμογή της συμφωνίας θα αρθούν, στην πλειονότητά τους, οι τελωνειακοί δασμοί, που κοστίζουν 1 δισ. ευρώ ετησίως στις ενωσιακές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία. Η συμφωνία θα εξαλείψει επίσης μια σειρά χρόνιων ρυθμιστικών εμποδίων, όπως η διεξαγωγή διπλών δοκιμών και η αλληλεπικαλυπτόμενη γραφειοκρατία. Θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ, θα προστατεύσει πάνω από 200 παραδοσιακά ευρωπαϊκά τοπικά προϊόντα τροφίμων και ποτών στην Ιαπωνία (τις λεγόμενες γεωγραφικές ενδείξεις) και θα αυξήσει τις ευκαιρίες ενωσιακών εξαγωγών σε διάφορους άλλους τομείς, καθώς και τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις σε πολλές ιαπωνικές πόλεις.
Η ΕΕ και η Ιαπωνία βρίσκονται επίσης στα τελικά στάδια της διαπραγμάτευσης συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας αυτής θα αναβαθμιστούν οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών χάρη στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, στην επαναβεβαίωση των κοινών αξιών και αρχών, καθώς και στη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερή φόρουμ.
Η εμπορική και η επενδυτική συμφωνία με τη Σινγκαπούρη είναι οι πρώτες ολοκληρωμένες διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με μέλος του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Από τα κράτη του ASEAN, η Σινγκαπούρη είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικές διμερείς εμπορευματικές συναλλαγές ύψους 53,3 δισ. ευρώ (2017) και συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ύψους 44,4 δισ. ευρώ (2016). Πάνω από 10 000 επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη Σινγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού. Κατά συνέπεια, με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση της θέσπισης υψηλών προτύπων και κανόνων για τη σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι συμφωνίες αποτελούν επίσης τον θεμέλιο λίθο μιας μελλοντικής διαπεριφερειακής συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του ASEAN. Η Σινγκαπούρη είναι ήδη ο νούμερο ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, καθώς οι επενδύσεις μεταξύ των δύο εταίρων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Τα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 256 δισ. ευρώ το 2016.
Παράλληλα με τη διάνοιξη τεράστιων οικονομικών ευκαιριών, οι εμπορικές συμφωνίες περιλαμβάνουν επίσης ολοκληρωμένα κεφάλαια για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη· θέτουν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα σε θέματα εργασίας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών· ακόμη, ενισχύουν κοινές δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, ενώ διαφυλάσσουν πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες.
Επόμενα βήματα
Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο οι συμφωνίες θα διαβιβαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό την έναρξη ισχύος των εμπορικών συμφωνιών με την Ιαπωνία και τη Σινγκαπούρη πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019· όσον αφορά τη συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων με τη Σινγκαπούρη, θα ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσής της και σε επίπεδο κρατών μελών.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και την επίλυση των διαφορών σε θέματα προστασίας των επενδύσεων. Η σταθερή δέσμευση αμφότερων των πλευρών είναι η πορεία προς μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων το συντομότερο δυνατό, με βάση την κοινή προσήλωσή τους σε ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.